fbpx

A tea és a teázás előnyei

Egy csésze teát tart kezében egy hölgy.

Teázni sok ember szeret, hiszen van a teázás szertartásában valami különleges és felemelő, főleg akkor, ha olyan teát fogyasztunk, amelyet még kedvelünk is. A tea rendszeres fogyasztása nagyon is egészséges. A legtöbb tea flavonoidokban gazdag. Ezek a flavonoidok pedig olyan antioxidánsok, amelyek hatásosan harcolnak a szabad gyökökkel szemben, így védelmezve bennünket számtalan betegséggel szemben. A teák teanint tartalmaznak, amely nagyon hatásos az éberség fokozásában. A teacserje polifenolokban is rendkívül gazdag. Ezek a polifenolok megtalálhatók az olyan természetes táplálékokban, mint a zöldségek és gyümölcsök. A polifenolok olyan természetes vegyületek, amelyek csökkenthetik egyes betegségek kialakulásának a kockázatait, mint például a rákos megbetegedések, illetve a szívbetegségek.

Oolong tea

A kutatások azt bizonyítják, hogy az oolong tea az egyik legegészségesebb tea, hiszen többek között nagyon hasznos lehet azok számára, akik ekcémától szenvednek. Mivel az oolong tea is tele van antioxidánsokkal, így eredményesen csökkentheti az LDL-koleszterin szintjét. Napi néhány csésze oolong tea elfogyasztása a magas vércukorszintre is jó hatással van.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A fekete tea előnyei

Igaz, hogy a fekete tea tartalmaz koffeint, mégis számtalan kutatás bizonyítja, hogy mennyire egészséges. A legutóbbi kutatások szerint ellensúlyozni tudja a cigaretta káros hatásait, hiszen védelmet jelent a tüdő számára az oxidatív stresszel szemben. Mivel a fekete tea sok polifenolt tartalmaz, így a szívkoszorúér-betegség kockázati tényezőit is jelentősen csökkenti. Ehhez rendszeresen szükséges fogyasztani és napi legalább 3 csészényit szükséges meginni belőle. Azt azonban jó tudni, hogy a fekete teát is túl lehet adagolni, ami fejfájással, ingerlékenységgel és alvási gondokkal járhat együtt.

Fehér tea

Mivel a fehér tea is sok polifenolt tartalmaz, így alkalmas lehet a rákos betegségek ellen. A fehér tea olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek megakadályozzák a kollagén mihamarabbi „lebomlását”, így ha rendszeresen fogyasztjuk, lelassulnak az öregedési folyamatok, így a ráncok is később jelenhetnek meg.

Zöld tea

A zöld tea tartalmazza a legtöbb antioxidánst és polifenolt az összes tea közül, ezért nagyon előkelő helyet foglal el. A zöld tea javíthatja a kognitív funkciókat, illetve számos kutatás szerint csökkenheti az olyan idegrendszeri betegségek kialakulását, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór.

  1. Szuhay Péter

    Ezek a teák mind a teacserje leveléből készülnek, ami itthon nem terem. Az itthoni vad nöények is finomak és egészségesek. É például gyűjtöm az aróbojtorjánt, a csalánt és a bodzavirágot is.Érdemes utána olvasni…

    1. Kiss Zsuzsa

      Teljes mérékben igazat adok Szuhay Péternek, de azért én mind 3 teát is szoktam inni, de nem tudtam, hogy ilyen gyógyhatásuak!!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük