fbpx

A víz élet, erő, egészség

Egy felhős háttér előtt egy üvegből vizet öntenek egy üveg pohárba.

Régebben a tejről állították ugyanezt, azonban víz nélkül nincs élet. A víznek nagyon sok és fontos szerepe van az egészséges emésztés fenntartásában. Ha nem iszunk eleget, akkor a székrekedéssel is szembe kell néznünk. Ezt a problémát pedig csak tovább fokozhatja, ha sokat stresszelünk, ha inaktívak vagyunk és ha egészségtelenül táplálkozunk.

Az ízületi porcok nagy részét is a víz adja, éppen ezért elengedhetetlen, hogy naponta legalább két liter vizet elfogyasszunk. Amennyiben rendszeresen iszunk vizet, kisebb az esélye az ízületi gyulladás, illetve a köszvény kialakulásának. A víznek van egy olyan csodálatos hatása, hogy segít a méreganyagok szervezetből történő kiürítésében és ezzel sok betegséget, köztük az ízületi gyulladást is megelőzhetjük.

Amennyiben nagyon sokat izzadunk, úgy a szervezetünk sok nátriumot és káliumot veszíthet. Ez veszélyes lehet, ezért is nagyon lényeges folyamatosan pótolnunk nemcsak a vizet, hanem ezeket a nagyon fontos ásványi sókat is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A víz a vesék munkáját is megkönnyíti, ugyanis abban segít, hogy a vérből kiszivattyúzza és elszállítsa az emberi egészségre ártalmas méreganyagokat. Ha nem iszunk eleget, akkor a vesék sem jutnak elegendő folyadékhoz és nem tudják elvégezni áldásos munkájukat, ami miatt sok méreganyag halmozódhat fel a szervezetünkben. A kevés folyadékfogyasztás és a kiszáradás nemcsak a vesekövek kialakulásában játszik kiemelkedő szerepet, hanem a húgyúti fertőzések előfordulásában is.

Ha a nap folyamán nem tudunk jól koncentrálni, ne rémüljünk meg, nem az agyunkkal vannak gondok, hanem azzal, hogy nem ittunk eleget. Ha még enyhe kiszáradással is küzdünk, lehetünk bágyadtak és fáradtak. Ha elegendő vizet iszunk és elektrolitokat viszünk be a szervezetünkbe, nemcsak jobb lesz a koncentrációnk, hanem fokozódik a teljesítményünk és minden szervünk sokkal jobban fog működni.

Ha nem iszunk eleget, az az erekre is hatással van, hiszen így kevésbé lesznek rugalmasak. A dehidratáció éppen olyan hatással van az erekre, mint a cigaretta. Ha keveset iszunk, lassabb lesz a vér áramlása, ez pedig alacsony vérnyomáshoz vezethet, ezzel szemben a pulzusszám jelentősen megnőhet.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Valóban a vízre van szükségünk és nem a cukros vagy édesítőszeres valamikre. Mégis működik, hogy az embernek nem esik jól a tiszta víz, mert elszokott tőle. Ki lehet próbálni az egy rész tonik-öt rész víz koktélt, szerintem finom, olcsóbb és kevésbé mérgez.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük