fbpx

A vörös hajú személyeknek fokozottabban kell tartani a bőrrák kialakulásától?

Vörös hajú nő haját igazgatja a medence partján.

A vörös hajú személyek jobban ki vannak téve a bőrrák kockázatainak. Talán a válasz a genetikában keresendő. Hazánkban egyre több embert diagnosztizálnak bőrákkal. Ennek ellenére még sokan mindig nem figyelnek a jelekre és nem tesznek meg mindent, hogy védjék a bőrüket a káros UV-sugaraktól.

A melanin a sötét színű pigmentek összefoglaló neve. A melanin hatékonyan képes elnyelni a fényt, és képes megvédeni a sejtek DNS-állományát a káros sugárzástól, így csökkentve a bőrrák kialakulásának a kockázatát.

Az embereknél a melanin határozza meg a bőr, a haj és a szem színét. A bőr epidermisz rétegében lévő melanociták termelik a melanint. A bőrszín attól is függ, hogy kinél mennyi melanin termelődik. Az albínók szervezete nem, vagy csak nagyon kevés melanint termel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szemben, a szivárványhártyában is található melanin. Ez védi a retinát az UV-fény és a magas energiájú normál fény ellen. A szürke, a kék és a zöld szemű emberekben ez a védelem kevésbé hatékony, mint a barna szeműekben.

Kutatások igazolják, hogy nemcsak a világosabb szemű, hanem a világosabb bőrű személyek is jobban ki vannak téve a melanoma veszélyeinek, mint a sötétebb bőrű és szemű társaik. Ezért sem meglepő az, hogy egyes emberek számára a napfény simogató hatással van, míg másoknak már kevés tartózkodás a napon is szinte égeti a bőrt.

A bőrrák kialakulásának megelőzése érdekében fontos, hogy a világos bőrű és hajú, illetve a vörös hajú személyek fokozottabban figyeljenek oda a napozás veszélyeire, és ha lehet nyáron egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset tartózkodjanak napon délelőtt 10 és délután 4 óra között. Továbbá mindig kenjék be magukat magas faktorszámú naptejjel és viseljenek hosszú ujjú inget, nadrágot, szalmakalapot és napszemüveget, ha mégis napon kell tartózkodniuk.

A barna bőrű személyek sem lélegezhetnek fel, hiszen a bőrrák őket sem kerüli el, ha nem elég óvatosak. Attól, hogy a szerveztük termel melanint, még ugyanúgy kialakulhat esetükben is a melanoma.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük