Különféle alkoholos italok, előttük egy óriási zöld tumorsejt.

A legutóbbi kutatások szerint egyértelmű kapcsolat van az alkoholfogyasztás és például az emlődaganat között. De a túlzásba vitt alkoholfogyasztás nemcsak az emlőrák, hanem más daganatos megbetegedések kialakulásáért is felelőssé tehető. Ebben az a legszörnyűbb, hogy manapság szinte boszorkányüldözés folyik a dohányzás miatt, azonban az alkohol pusztító erejét még mindig nem akarják az illetékesek felismerni, pedig amellett, hogy jelentős egészségügyi kockázatokat hordoz magában, még mentálisan és szellemileg is leépít, családi kapcsolatokat tehet és tesz is tönkre.

Az alkoholipar egyre jobban virágzik. Ezek a vállalatok nem akarják elismerni, hogy az alkohol igenis káros az egészségre. Egyesek úgy vélik, hogy az embereknek oda kell figyelni a mértékletes ivásra és akkor az alkohol nem jelenthet kockázatot. Más vállalatok úgy gondolják, hogy az emlőrák kialakulásban lehet, hogy közvetve szerepet játszhat az alkohol, de közvetlenül semmiképpen sem lehet a betegség kialakulásának egyetlen és fő oka.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az alkoholfogyasztás okozta egészségügyi kockázatok közötti összefüggés felfedezése nem új keletű. A túlzásba vitt alkoholfogyasztás következménye lehet a szájüregi rák, az emlőrák, a májrák, a gégerák, illetve a vastagbélrák is. Ezek a betegségek azért alakulhatnak ki, mivel a szervezet acetaldehidre, egy ismert rákkeltő anyagra bontja le az alkoholt, amely a sejt DNS-ét képes elpusztítani. Elnyomja továbbá az antioxidáns védekezést és a sejtek önjavító mechanizmusát is tönkreteszi. Ez gyulladást generál a szervezetben, illetve megnyitja a szabad gyökök termelésének ajtaját, amely nemcsak krónikus, hanem rákos megbetegedéseket is kiválthat. Az alkoholizmus nem csupán májelégtelenséget és májdaganatot okozhat, hanem felelőssé tehető a stroke és az idegrendszeri betegségek kialakulásáért is.

A vitaminok azonban sokat segíthetnek, ugyanis valamelyest ellensúlyozni képesek az alkohol romboló hatásait. Egyes vitaminok és ásványi anyagok tehát kulcsfontosságú szerepet tölthetnek be, illetve fontosak lehet az alkohol okozta káros hatások kiküszöbölésében is. Ilyen lehet a folsav, a B-6 vitamin, a tiamin és a niacin, amelyek csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát az alkoholfogyasztók körében. A C-vitamin képes újratölteni a szervezet antioxidáns raktárait. Azonban a sok vízfogyasztás és az egészséges tudatos táplálkozás is képes valamelyest ellensúlyozni az alkohol káros hatásait.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*