fbpx

Az Alzheimer-kór korai, figyelmeztető jelei

Naplót ír egy idősebb hölgy.

Az Alzheimer-kór korai jelei közé tartozik a zavartság és a memória elvesztése. Azonban a korai jelek nem merülnek ki ennyiben. Amennyiben a környezetében a következő jeleket tapasztalja egyik szerettén, úgy erre a betegségre is gondoljon.

Az egyik legkoraibb figyelmeztető jele ennek a betegségnek az amiloid-béta fehérjék drasztikus növekedése, amelyek káros plakkokat okoznak az agyban. Ha már a korai szakaszban megtapasztalják ezeknek a fehérjéknek a termelődését (különféle vizsgálatok vannak erre), akkor egyes gyógyszerek segíthetnek a fehérjetermelés csökkentésében, így a betegség ugyan idővel ki fog alakulni, de ezzel a lehetősséggel hosszú éveket nyerhet a beteg. Ezt a gyógyszert általában csakis azoknak a betegeknek írják fel, akiknek a gondolkodásukban és a memóriájukban még nem okozott kárt a betegség, vagyis még azok meglehetősen jól funkcionálnak.

Figyelmeztető jel lehet, ha a gondolkodás lelassul és egyre több gond van a memóriával. Az illető először arra nem emlékszik, hová tette a lakáskulcsot, majd egyre fontosabb dolgok nem jutnak az eszébe, vagy eltéved olyan helyeken, amelyeket egyébként nagyon is jól ismert korábban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Súlyos demenciás jel lehet, ha az illető már egy-egy családtagját sem ismeri fel, vagy nem emlékszik egy olyan beszélgetésre, ami csak nemrég zajlott, és amelynek ő is aktív részese volt. Ha valakinek nem jut eszébe egy név, de mondjuk, másnapra beugrik, akkor biztos, hogy nem Alzheimer-kórról van szó.

Komoly probléma az is, ha az illető régebben olyan feladatokat végzett el probléma nélkül, ami ma már gondot okoz neki. Például ha ő fizette be a számlákat, de már ez is gondot okoz neki, elképzelhető, hogy a memóriája már nem a régi.

Ha a beteg személy korábban vezetett autót, de már nem biztos a vezetésben, vagy nem tudja, hogy hogyan kell, az is jelezheti, hogy súlyos gondok vannak a memóriájával.

Ha valaki egyre gyakrabban szeret egyedül lenni, mert a korábbi társasági élet zavarja, szintén jele lehet annak, hogy valami gond van. Ilyenkor a betegségben szenvedő egyén nem ismeri fel a korábbi barátait, ismerőseit, vagy nem érti a beszélgetéseket, mivel sok mindenre nem emlékszik.

Az alvászavar és a szorongás mellett az is egy korai jel lehet, ha az illető már beszélgetni, kommunikálni sem tud rendesen, illetve az írás is nehézséget okoz számára.

  1. Gyalog György

    Hova kell fordulni ha az illető egyedül van és elutasitja az orvost??
    a demencia jól érzékelhető!!

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.