Naplót ír egy idősebb hölgy.

Az Alzheimer-kór korai jelei közé tartozik a zavartság és a memória elvesztése. Azonban a korai jelek nem merülnek ki ennyiben. Amennyiben a környezetében a következő jeleket tapasztalja egyik szerettén, úgy erre a betegségre is gondoljon.

Az egyik legkoraibb figyelmeztető jele ennek a betegségnek az amiloid-béta fehérjék drasztikus növekedése, amelyek káros plakkokat okoznak az agyban. Ha már a korai szakaszban megtapasztalják ezeknek a fehérjéknek a termelődését (különféle vizsgálatok vannak erre), akkor egyes gyógyszerek segíthetnek a fehérjetermelés csökkentésében, így a betegség ugyan idővel ki fog alakulni, de ezzel a lehetősséggel hosszú éveket nyerhet a beteg. Ezt a gyógyszert általában csakis azoknak a betegeknek írják fel, akiknek a gondolkodásukban és a memóriájukban még nem okozott kárt a betegség, vagyis még azok meglehetősen jól funkcionálnak.

Figyelmeztető jel lehet, ha a gondolkodás lelassul és egyre több gond van a memóriával. Az illető először arra nem emlékszik, hová tette a lakáskulcsot, majd egyre fontosabb dolgok nem jutnak az eszébe, vagy eltéved olyan helyeken, amelyeket egyébként nagyon is jól ismert korábban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Súlyos demenciás jel lehet, ha az illető már egy-egy családtagját sem ismeri fel, vagy nem emlékszik egy olyan beszélgetésre, ami csak nemrég zajlott, és amelynek ő is aktív részese volt. Ha valakinek nem jut eszébe egy név, de mondjuk, másnapra beugrik, akkor biztos, hogy nem Alzheimer-kórról van szó.

Komoly probléma az is, ha az illető régebben olyan feladatokat végzett el probléma nélkül, ami ma már gondot okoz neki. Például ha ő fizette be a számlákat, de már ez is gondot okoz neki, elképzelhető, hogy a memóriája már nem a régi.

Ha a beteg személy korábban vezetett autót, de már nem biztos a vezetésben, vagy nem tudja, hogy hogyan kell, az is jelezheti, hogy súlyos gondok vannak a memóriájával.

Ha valaki egyre gyakrabban szeret egyedül lenni, mert a korábbi társasági élet zavarja, szintén jele lehet annak, hogy valami gond van. Ilyenkor a betegségben szenvedő egyén nem ismeri fel a korábbi barátait, ismerőseit, vagy nem érti a beszélgetéseket, mivel sok mindenre nem emlékszik.

Az alvászavar és a szorongás mellett az is egy korai jel lehet, ha az illető már beszélgetni, kommunikálni sem tud rendesen, illetve az írás is nehézséget okoz számára.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

  1. Gyalog György

    Hova kell fordulni ha az illető egyedül van és elutasitja az orvost??
    a demencia jól érzékelhető!!

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*