fbpx

Az anya gluténmentes táplálkozása védi a gyermeket a cukorbetegségtől

Pocakos kismama kezében gyümölcssalátát tart, az asztalon előtte mindenféle gyümölcsök: körte, alma, banán, narancs.

Úgy tűnik, ha a leendő anya a terhesség és a szoptatás idején gluténmentesen táplálkozik, csökkentheti ezzel annak kockázatát, hogy gyermeke 1-es típusú cukorbetegségben szenvedjen. A táplálékban lévő glutén megváltoztatja a bélflórát, ez pedig növeli az 1-es típusú cukorbetegség veszélyét. Egy dán tanulmány azt sugallja, hogy a gluténnek a magzatra is lehet ilyen hatása, ha azt az anya a táplálékkal magához veszi.

A glutén elősegíti az 1-es típusú cukorbetegséget

A glutén egy ragasztófehérje, amelyet egyes gabonafélék tartalmaznak, pl. búza, tönköly, rozs, zab és árpa. Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy a táplálékban lévő glutén annyira megváltoztatja a bélflórát, hogy ez a hatás növeli az 1-es típusú cukorbetegség rizikóját – legalábbis az egereknél.

Cöliákia és cukorbetegség

A cöliákia gluténintolerancia, amely főleg extrém emésztési panaszokkal és azt követő tápanyaghiánnyal jár együtt. Feltételezik, hogy a cöliákiát és az 1-es típusú cukorbetegséget ugyanaz a gén okozza. Iráni tudósok kiderítették, hogy a gluténmentes táplálkozás az 1-es típusú cukorbetegeknél nemcsak a cöliákia, hanem a cukorbetegség javulásához is vezetett.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az 1-es típusú cukorbetegség megelőzése

Mivel az 1-es típusú cukorbetegségre való hajlam örökölhető, ez a betegség első ízben gyakran már a fiatal években megmutatkozik. Ezért egy dán egyetem kutatócsoportja Prof. Camilla Hartmann Friis Hansen vezetésével meg akarta tudni, miként csökkenthetik a szülők gyermeküknél a lehető legkorábban a cukorbetegség kockázatát. Ebből a célból egérkísérletet végeztek. A vemhes egerek egyik csoportja gluténmentes, a másik csoportja gluténtartalmú táplálékot kapott.

A glutén növeli a cukorbetegség rizikóját

Kiderült, hogy az anya gluténmentes táplálkozása szignifikánsan csökkentette az utódnál a diabétesz kockázatát. A kutatók megállapították a bélflóra megváltozását is az adott tápláléknak megfelelően. Még ha az állatkísérletek eredményei nem is vihetők át automatikusan az emberre, a kutatók optimisták, hogy felismeréseik hasznosak lehetnek az 1-es típusú cukorbetegség prevenciójában a gyerekeknél. Nem csak a megelőzésről van szó azonban. Már tudjuk, hogy a glutén beavatkozik a bélflórába. Az immunrendszerre és az inzulintermelő béta-sejtek fiziológiájára gyakorolt befolyása azonban még ismeretlen. Ha azonban ezt a mechanizmust egyszer feltárják, a kutatók ennek alapján kezelési módszert is kifejleszthetnek az 1-es típusú cukorbetegségre.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük