fbpx

Az aranysárga fűszer és az Alzheimer-kór

Egy asztalon egy fém tálban és egy fakanálban őrölt kurkuma, mellette kurkumák.

Az Alzheimer-kór az egyik leggyakoribb betegség a 65 év feletti emberek életében. Nemcsak hazánkban, hanem világszerte egyre többen szenvednek tőle. Sajnos ha már kialakult, csak lassítani lehet a lefolyását, de magát a betegséget nem lehetséges gyógyítani.

Az Alzheimer-kór nem pusztán a beteg számára kihívás, hanem a családtagoknak is, hiszen nagyon rossz érzés látni, ahogy a beteg folyamatosan leépül mentálisan. Először csak nevekre és helyekre nem emlékszik, majd egyre több mindent elfelejt. A betegség miatt nem tud dolgozni, leépülnek a szociális kapcsolatai, és végül állandó felügyeletre és gondozásra szorul.

Az Alzheimer-kór kialakulásában nagy szerepe van az amilod-béta nevű fehérjének, ami az agyban rakódik le, és ez okozza a kognitív funkciók zavarát, majd leépülését.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az Alzheimer-kórnak nagyon sok tünete van. Mi most csak néhányat sorolunk fel. Az egyik ilyen tünet az afázia, amikor a beteg nem találja a szavakat, így képtelen önmagát kifejezni, képtelen önálló döntéseket hozni, illetve mind a rövidtávú, mind a hosszútávú memóriája zavart szenved. A beteg végül már a saját nevére sem emlékszik.

Kialakulásában kockázati tényezőnek számít a dohányzás, a magas vérnyomás, a 65 évesnél idősebb életkor, a fizikai aktivitás hiánya, az elégtelen táplálkozás, ha valaki nem fogyaszt rendszeresen zöldséget és gyümölcsöt. A cukorbetegség, a családi halmozódás és az agyat érintő sérülések is okai lehetnek a betegség kialakulásának.

Sok kutatást végeztek ezzel a betegséggel a kurkumával kapcsolatban. A kurkuma egy reménysugár is lehet a betegség megelőzésében, hiszen rendszeres fogyasztása csökkenti az amiloid-plakk kialakulásának kockázatát, megemeli egy antioxidáns, a glutation szintjét a szervezetben, illetve jelentősen csökkenti az agysejtek gyors öregedését. A kurkuma emellett csökkenti az agyban az oxidatív stressz mértékét, mérsékeli az agyban keletkezett gyulladást, ami szintén oka lehet az Alzheimer-kór kialakulásának.

A kurkumát többféleképpen is beilleszthetjük az étrendünkbe. Fűszerként és kiegészítőként is fogyaszthatjuk, de teát is készíthetünk ebből az aranysárga fűszerből.

1 hozzászólás

  1. +Cser Józsefné

    Köszönöm a fáradozását, annak okán, hogy felvilágosítja embertársait a fenyegető kór megelőzésére. Hogy elolvashattam, úgy érzem szerencsés vagyok és feltétlenül megfogadom a tanácsát. Talán még nem késő, hiszen a feledékenység még nem kopogott be hozzám.
    Sok köszönönet Önnek, a cikk Irójának!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük