Hasát fogja át két tenyerével egy hölgy.

Manapság nagyon sok ember szenved valamilyen autoimmun betegségtől. És érdekes módon a nőket jobban sújtja ez a betegség, mint a férfiakat. Autoimmun betegségnél az immunrendszer téves következtetéseket von le, hiszen a saját sejtjeit kezdi el megtámadni, mintha azok valamilyen betolakodók lennének. Ez a túlzott reakció gyulladást okoz, amely tönkreteszi a szöveteket és akár még egyes szervek működésképtelenségét is okozhatja.

Érdekes megjegyezni, hogy a fejlődő országokban, vagy ahol az emberek rossz higiéniai és primitív körülmények között élnek, szinte nincs jelen ez a betegség. Hozzáértők ugyanis azt állítják, hogy az autoimmun betegségek egyik legnagyobb rizikófaktora a mérgező vegyi anyagok környezeti expozíciója.

Az autoimmun betegséget nem olyan egyszerű diagnosztizálni, de azért vannak figyelmeztető jelei, tünetei. Az immunrendszer sejtjeinek nyolcvan százaléka a bélben található, nem meglepő, ha az autoimmun betegségek gyakran kapcsolódnak gasztrointesztinális problémákhoz. Ilyen például a hányás, a hasmenés és a hasi fájdalom, de az is ide sorolható, ha Ön cöliákiában szenved, amely a vékonybél gyulladását okozza, ez is az autoimmun betegségek egyik típusa.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hasmenés, az émelygés és a gyomorfájás szintén gyakori tünete a gyulladásos bélbetegségnek (IBD). Ezt nevezik még szivárgóbél-szindrómának is, amikor az emésztetlen élelmiszer-részecskék és baktériumok kiszabadulnak, majd a véráramba kerülnek.

Más jelek is utalhatnak autoimmun betegségre. Például ha gyakran van székrekedése, a cukorbetegség, a gyakori vizelési inger és a szokatlan változások a testtömegben vagy étvégyban szintén jelezhetik, hogy valamilyen komolyabb baj van az immunrendszerével.

Az autoimmun betegségek a hangulatra is rányomják a bélyegüket. Például a depresszió mögött komoly autoimmun betegség is állhat, de a Hashimoto- vagy a Grave-betegség egyik figyelmeztető jele is lehet.

Az autoimmun betegség ellen lehet védekezni. Ki kell alakítani egy megfelelő étrendet, amely allergénmentes, gyulladásgátló étekkel van tele. Ez minden bizonnyal sokat segít a betegség elkerülésében. A test és az elme gyógyulásának másik fontos eleme magába foglalja a bél tisztítását a megfelelő kiegészítők felhasználásával, valamint számos más, hasznos életmódbeli szokás kialakításával, például az aromaterápiával, a homeopátiával és a stresszcsökkentő technikák elsajátításával.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*