fbpx

Az E-vitamin és az immuntámogatás

Fekete felületen krétával "E-vitamin" felirat, mellette napraforgómag, olajbogyó, lenmag, dió, kis üvegekben olajok.

A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a szervezet normál működésének fenntartásához és az oxidatív károsodás elleni védelemhez. Az E-vitamin erős antioxidánsként működik, szabályozza a génexpressziót és támogatja az immunrendszer működését is. Milyen fontos szerepe van még az E-vitaminnak? Mutatjuk a válaszokat.

Az életkorral összefüggő makuladegeneráció és szürkehályog szorosan kapcsolódnak az oxidatív stresszhez. Az E-vitaminnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy jelentősen csökkenti ezeknek a szembetegségeknek a kockázatait.

Az E-vitamin antioxidáns tulajdonságai segítenek csökkenteni az oxidatív stresszt a szervezetben. Ez a vitamin fokozza a kognitív egészséget azoknál az egyéneknél is, akik az Alzheimer-kór fokozott kockázatának vannak kitéve, vagy akik már ebben a betegségben szenvednek.

A szervezetben kialakuló gyulladás nagyon sok betegséghez kapcsolódik. Az E-vitaminról ismeretes, hogy segíthet ezeken a gyulladásos állapotokon, sőt ha rendszeresen fogyasztunk E-vitaminban gazdag táplálékokat, akkor ki sem alakul a gyulladás a szervezetben. Az E-vitamin ugyanis csökkenti a gyulladást és ezáltal potenciálisan csökkenti a gyulladásos állapotok kockázatát is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az E-vitamin bizonyos formái gátolják a rákos sejtek növekedését. Ezen kívül az E-vitamin elősegítheti az antiproliferációt és a rákos sejtek pusztulását.

Az E-vitamin az immunrendszer működésére is pozitívan hat, hiszen csökkenti a fertőzések kockázatait, különösen az idősebb emberek esetében. Az E-vitamin úgy támogatja az immunrendszert, hogy szabályozza a sejtosztódási funkciókat és a T-sejtek működését, mégpedig a membránintegritáson keresztül. Az E-vitamin hiánya az immunfunkciók zavarát okozhatja.

Az E-vitamin rendszeres bevitele csökkentheti bizonyos krónikus betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázatait. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy nekünk szükségünk van erre a vitaminra, mármint kiegészítők formájában, akkor elegendő lehet táplálékokkal bevinni ezt a vitamint a szervezetünkbe.

Az E-vitamin nagy mennyiségben megtalálható a diófélékben, növényi olajokban, például a búzacsíra- vagy a napraforgóolajban. Sok E-vitamint tartalmaz a spenót, a sütőtök és a mangó is, valamint az avokádó is gazdag forrása ennek a vitaminnak. Fogyasszuk rendszeresen!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük