fbpx

Az idősek és a stressz

Idős, ősz hajú néni lehajtott fejét fogja két kezével.

Az idősek is lehetnek feszültek és idegesek, hiszen a pénzügyi vagy a családi problémák és a munkával kapcsolatos kérdések nem szűnnek meg egy csapásra, mikor valaki nyugdíjba megy. És ezek mellett még a halállal és az elmúlással is szembe kell nézniük a nyugdíjas embereknek, hiszen egyre többen veszítik el a házastársukat és a szeretteiket, barátaikat. Ráadásul ebben a korban már több idő is van ilyesmin gondolkodni, ami stresszes állapotba kergethet bárkit. A jó hír az, hogy az idősek számára is léteznek stresszcsökkentő tevékenységek. Ilyen például a meditáció, amely sokat segíthet. Szintén jó stresszgyilkos az egészséges táplálkozás és az elegendő alvás is.

Az egyik legnehezebb dolog az életben az öregedés elfogadása. Sokan nehezen birkóznak meg a testi, a lelki és a szellemi változásokkal. Sokan küzdenek kisebb-nagyobb betegséggel, amely meggátolhatja a korábban szeretett tevékenység elvégzését, ami még nagyobb szomorúsággal töltheti el az illetőt. Ez teljesen normális reakció, de ebben az esetben nem begubózni kell, hanem egy másik, egy könnyebben elvégezhető tevékenységet keresni. Néhány idősebb embert a magány taszít stresszes állapotba. A volt munkatársakat is meg lehet látogatni, velük a kapcsolatot tartani, vagy helyettük új barátokat kell keresni.

A stressz kezelésében az egyik legfontosabb, hogy kiderítsük, mi váltotta azt ki. Ha nem nézünk szembe a valósággal, úgy a megoldás is váratni fog magára, de az állandóan fennálló stresszhelyzetet ilyenkor már nagyon nehéz vagy lehetetlen megszüntetni. Mindig jó tisztában lenni vele, hogy mi okoz stresszt az életünkben, mert így könnyebben tudunk a dolgokon is változtatni.

Akár a saját, akár a közeli szerettünk betegsége is lehet a stressz okozója. Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy sokáig egészséges maradjon, illetve hogy az állapota javuljon. Mindig jelenjen meg a kontrollvizsgálatokon, szedje a gyógyszereit, táplálkozzon egészségesen, mozogjon, és mindig aludjon eleget. Ha szüksége van rá, mindig kérjen segítséget, nem szükséges, hogy mindig mindent egymaga csináljon. Ha otthoni gondozásra vagy segítségre van szüksége, ne szégyelljen valamilyen szociális intézményhez fordulni. Higgye el, sokkal jobb lesz a kedve és a hangulata, ha tudja, van Ön mellett valaki, aki rendszeresen látogatja és gondoskodik a jólétéről és kényelméről. Sok esetben az is nagy segítség, ha valaki bevásárol vagy elintézi az ügyeinket helyettünk. Ha depressziós, kérje szakember segítségét. Lehet, hogy néhány beszélgetés is segíthet, hogy kimásszon a mély gödörből és meglássa a napfényt, amely ismét vidámságot, örömöt csempészhet az életébe.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A nyugdíjasok gyakran aggódnak az anyagi helyzetük miatt, illetve gyakran érzik magukat elszigetelve és sokszor gondolják azt, hogy ők már nem hasznos tagjai a társadalomnak. Érdemes már a nyugdíjas évek előtt pénzügyi szakértőtől tanácsot kérni, aki hasznos tanácsokkal tud szolgálni pénzügyeinket illetően, és akár még költségvetési, illetve hasznos pénzmegtakarítási ötletekkel is tud segíteni a nyugdíjas éveinkre.

Nem kell magányosnak sem éreznie magát, örüljön, hogy végre sokkal több szabadideje van, amit a barátaival és a családjával tölthet. Ha a munka volt az élete, itt az ideje, hogy új célt találjon magának! Önkénteskedjen vagy keressen magának egy új hobbit, amelyben örömét leli. A lényeg, hogy örüljön az életnek! Hiszen a nyugdíjba lépés még nem az élet végét, hanem akár egy új, egy másabb élet kezdetét is jelenheti. Csak hozzáállás kérdése az egész.

  1. Tiricz Istvánné

    Kedves Ági neked nagyon jó , de mit tegyen az aki kereste a szerelmét , de az még több gondot okozott ??
    A gyermekek meg a nagyvilági életet élik . csak maguknak élnek addig jó a szülő mig hajtani lehet mint a lovat , és mennyi pénzed van ? nekem az kell !!
    De köszönöm már meg kelett szoknom . mint két idegen . szidás marásból már elég volt .
    Isten az én tanácsadóm . gyermekeimet a szívemben hordom , egy két fénykép amit kaptam . ez van . szeretettel mindenkinek .

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük