Idősebb házaspár szorosan egymás mellett biciklizik, mosolyognak egymásra.

Egyre öregebbek leszünk, és sajnos ezzel nő annak is a valószínűsége, hogy megbetegszünk. Így az időskor rizikófaktornak számít sok krónikus betegség esetén.

Demencia és Alzheimer-kór

Teljesen normális, ha időskorban a fizikai és szellemi képességek alábbhagynak. Azonban betegség is állhat a háttérben. Demenciának nevezzük azt a hosszantartó folyamatot, amelynek során az érintett agyában degeneratív változások következnek be. A memória kapacitása csökken, és készségek mennek veszendőbe. Ez együtt járhat viselkedésbeli változásokkal, a teljesítőképesség és a motiváció csökkenésével. Az időben elkezdett kezelés segíthet némileg enyhíteni a betegség lefolyását.

Teret hódítanak a szív- és érrendszeri megbetegedések

Az időskorra jellemzőek a szív-érrendszeri betegségek, sőt a szívinfarktus és az agyvérzés gyakran számít halálozási oknak. Rizikófaktor a magas vérnyomás, a megemelkedett koleszterinszint, a túlsúly és a dohányzás is, de a baj megelőzhető egészséges életmóddal. Az egészséges táplálkozás és az elegendő mozgás időskorban is fontos, a jó szociális környezet pedig stabilitást biztosít.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Időskorban fokozódik a daganat kockázata

A rákos megbetegedések is elszaporodnak időskorban. A legtöbb érintett már nyugdíjas korba ért, amikor felállítják a diagnózist. Ekkor már a páciensnek többnyire más betegségei is vannak, pl. magas vérnyomás, szívproblémák vagy cukorbetegség. A rák kezelésében van esély a sikerre, legalább enyhülést nyújthat. A daganatos betegség korai felfedezése növeli a gyógyulási esélyeket.

Emellett léteznek még további betegségek, amelyek elsősorban időskorban vezethetnek korlátozásokhoz a mindennapi életben. Ilyen többek között a cukorbetegség, az ízületi gyulladás, a vénagyengeség, a depresszió, a csontritkulás vagy a szemlencse homályosodása. Vannak azonban sokan, akik időskorban is jó egészségnek örvendenek. A jó genetikai feltételek, az egészséges életvitel és a jó szociális környezet lehetnek ezért felelősek.

Ehhez a cikkhez 7 hozzászólás

 1. Diósi Rezső Ferencné

  Cuki ez a cikk, csak a valóságnak a századát sem tartalmazza.
  Igy 67 évesen elmondhatom, hogy a fejem bubjától a nagylábujjam végéig mindenhol van problémám.
  Igazán megpróbálok sok mindent megelőzni, vigyázok magamra, aktivan élek, de lassan legyőznek a betegségek, és láss csodát minden félévben jön valami uj!
  És az orvosok? Hát igen, igazán mindent megpróbálnak, de kevés az eredmény.
  Lassan nem csodálkozok azokon a párokon akik idős korukban kéz a kézben öngyilkosok lesznek.

  • Jaj, erre még gondolni sem szabad(NA)! Amíg van kezed-lábad, s tudod használni is addig nem vagy kiszolgáltatott helyzetben.
   Édesanyám 6,5 évet feküdt, ápoltam. Szeretettel. De nap, mint nap szembesültem azzal, hogy a lelke megy tönkre. A rabságtól. Sokat sírt, miért érdemelte ezt ki? Nem volt alkoholista, nem cigarettázott. Iparkodó, gyors, olyan igazi tűzről pattant asszonyka volt Szegénykém. Csodálatosan főzött, befőzött, mindig kapart, csinált valamit. Tevékenyen élt. Mégis stroke-t kapott. A lelke sírt, nemcsak a könnyei potyogtak.
   Aki ezt könnyedén asszisztálja, az hazudik. Engem is megrángatott ez az időszak. Soha nem felejtem el ezeket az éveket.
   No én ettől rettegek. A kiszolgáltatottságtól. Én tudom, megtettem otthon mindent – szó szerint vedd: MINDENT. De ezt én már nem kapom meg.
   Miért?
   A lányom végtelenül szeret, de nem olyan, mint én. Én nem undorodom semmitől, valahogy ilyen vagyok. Gumikesztyű eldobható, a víz meg mindent levisz, csak a bűnt nem. A fertőtlenítős pedig még inkább.
   Minden áldott nap úgy imádkozom, hogy ne ilyen sorsot mérjen rám a Teremtő.
   (Édesanyám sem érdemelte ki). Úgy, hogy ez van jön, vagy nem. Ha nem, akkor szerencsénk van.
   Bízom és remélem a hirtelen halált. De NEM MOST, sokkal később. Még találok örömet a napjaimban. Ha nincs, nem nyugszom, keresek, teremtek.
   Hidd el, ha látunk, hallunk, mozgunk, ha behatároltan is, de moccanunk. Ezek mind, mind ajándékok. Ha meg tudunk sütni valamit, vagy főzni, amit szeretünk, nem nagy dolgok. Legyen az lencsefőzelék, fasirt, vagy rakott kelkáposzta, pörkölt nokedlival, vagy bármi. Egy hatalmas felpúpozott tál pogácsával meg tudjuk örvendeztetni nemcsak a gyerekeinket, de a szomszédainkat is. Legközelebb aztán ők adják vissza, abból, amit ők sütöttek.
   Örülök a kutyusaimnak, a vén diófáimnak, a mézédes szőlőtőkéknek, a csodálatos szilvafáknak, 5 db van. Mind, mind terem. Pedig már nagyon korosak.
   Ezek ajándékok!
   Tavasszal és nyáron is költöttek a rézfarkú madárkák a tornác sarkában. Micsoda ÉLET volt?!
   Ez is ajándék. Meg a harkály kopogtatása, a zene, a koncert, amit itt nézek meg a YouTube-on. Sőt a színházi előadások is. Ezek mind, mind csodálatos alkalmak. Olyan alkalmak, melyekért érdemes elmosolyodni és szebbnek látni a világunkat!
   Dédanyám 94 éves koráig élt. Csodálatos asszony volt, de a Nagyszüleim is. Soha nem gondoltak volna öngyilkosságra.
   Kérlek, hessentsd el a gondolataidat erről. Ha fáj valamid, az a jó! Azt jelenti, hogy Vagy, hogy élsz és az a valami is megvan. Fáj az izület, hadd fájjon, az a dolga. Ha lassan is, de megcsinálod amit elterveztél. Ha több fázisban, akkor többszöri neki ugrással. Én is úgy teszem.
   Időmből kitelik!
   Milyen öröm a net? Barátságokat köthetsz, recepteket nézhetsz, újságokat olvashatsz, videókat, filmeket, régi operetteket, színházi előadásokat nézhetsz? Sőt riportokat.
   Hihetetlen tárháza a kincseidnek.
   Nem szabad belekeseredni az életbe. Van, hogy nehezebb, de az akadályok azért vannak, hogy átugorjuk!
   Nosza gyere velem ugrani: hopp!
   Látod. Máris legyőztük.
   Nekem is megvannak a mindennapi meccseim.
   Amikor elvégzem akár a teregetést, akár a sütést, akár a nagytakarítást, akár az iratok rendezését, akár a konyha- vagy egyéb szekrény rendberakását. Akkor leülök és gyönyörködöm. Igen. A munkámban.
   Örömet ad és végtelen nyugalmat. Megcsináltam!
   Győztem! Ismét győztem! – Szeretném átadni Neked ezt a győzelemre való éhséget.
   Legyél boldog és örülj minden áldott napodnak!
   Mert szépek azok a napok, csak másként kell megélned.
   Ismered azt, hogy a pesszimista ember egy vízzel félig telt pohárra azt mondja: jaj, végem van, csak egy fél pohár vízem van. Az optimista pedig u.arra a vízre azt mondja: hú, de jó! Még van fél pohár vízem! Jaj de jó, milyen sok is egy fél pohár víz – a semmihez képest?!
   Sok.
   Így gondolkodj és győzzed le a negatív gondolatokat.
   Mindenképpen!
   Boldog, egészségben gazdag, szép életet kívánok ehhez!

 2. kedves Georgina, folytatnám, amit leirt, orülni minden napnak, napsütésnek fának, virágnak, hogy még segithetünk másnak, mert szükségünk van ránk, nem utolso sorban az unokáinknak, gyermekeinknek, s mig örömmel adhatunk bármit nekik, főleg szeretetet, s megajándékoztathatjuk ismerőseinket is. Szóval, amig adhatunk magunkból, s javainkbol másoknak, ez a legfontosabb, hogy nymot hagyjunk magunk után,hogy ugy emlékezzenek ránk joszivvel, s amikor mi megöregszünk, akkor szeretet vegyen körül bennünket.
  Legyenek céljaid, álmaid, minden napra, orára bármi is legyen az, hogy a lét, létezés biztos legyen mindig. Irta ezt egy 62 éves hölgy, aki idén fejezte be az egyetemet, s mellette édesanyját ápolja. üdv. irénke

 3. Egyet értek Irénkével és Georginával a lelket kell rendbe tenni és örülni annak amink van,felfedezni mindenben a szépet.
  A sok kesergéssel csak bevonzzuk a betegséget,ha mindig ezzel foglalkozunk,hogy félévente jön valami
  Kívánom ,hogy meglépje ezeket a dolgokat és megváltozik az élete.

 4. Pingback: A vitaminok segítenek a szellemi fittség megőrzésében | Gyógyszer Nélkül

 5. Pingback: A ginkgo csökkenti az időskori memóriazavarokat | Gyógyszer Nélkül

 6. Pingback: Tanuljuk meg megérteni a testünket! | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*