fbpx

A vállfájdalom jellemző okai

A váll csontjainak elhelyezkedése az emberi testben, az elszíneződött rész gyulladásra utal.

Mitől fájhat a vállunk? Áttekintés a legfontosabb betegségekről, amelyek vállpanaszokat okozhatnak.

Krónikus feszülés

Amit érzünk: Oldalra tudjuk emelni a karunkat, de 60-120 fokos szögtől fájdalmat érzünk. Jellemző a heves éjszakai fájdalom.

Ami mögötte van: A kiváltó egy gyulladás miatti duzzanat lehet, amit a váll területének évek óta tartó helytelen (vagy hirtelen) túlterhelése okoz. A szövetek megduzzadása révén a válltető és az ízületi fej közötti tér olyan szűkössé válik, hogy a benne található struktúrák, pl. inak vagy a nyálkatömlő becsípődnek.

Ami segíthet: A gyulladás csökkentése és az ok kezelése. Sokaknak segítenek a hideg- és ultrahangkezelések, valamint a célzott gyakorlatok a fizioterapeutánál.

A felkarcsont ízületi fejének törése

Amit érzünk: Egy esés után elviselhetetlen fájdalom a vállban vagy a kinyújtott karban.

Ami mögötte van: Valószínűleg a felkarcsont ízületi fejének törése. A csontritkulásos nők különösen veszélyeztetettek.

Ami segíthet: Egy sima törést általában nem kell műteni. Ha a csont több helyen törött el vagy elcsúszott, akkor általában megoperálják. Mindegyik esetben fontos a fizioterápia: ez erősíti a gyenge izmokat, és javítja a mozgékonyságot, ami a pihentetésben erősen romlott.

A vállízület artrózisa

Amit érzünk: A váll főleg reggel és hosszabb terhelés után fáj.

Ami mögötte van: Talán egy artrózis (ízületi kopás). Ennek oka lehet korábbi sérülés vagy az évekig tartó helytelen terhelés. A hajlam vagy a már kialakult betegségek, pl. reuma is szerepet játszik.

Ami segíthet: A hideg alkalmazások megfékezik a gyulladást. A fizioterapeuta megpróbálja a szalagok, inak és izmok összhangját, valamint az ízület mozgékonyságát javítani. Az érintettek maguk is sokat tehetnek: mozgassuk a vállakat, de ne terheljük túl, és erősítsük az izmokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Meszes váll

Amit érzünk: A váll elsősorban a fej fölötti és forgató mozgásoknál fáj. Jellemző, hogy fájdalommentes időszakok heves panaszokkal váltakoznak.

Ami mögötte van: Feltehetően meszes váll, ami röntgen- vagy ultrahangfelvételen látható. Ennek során korábbi gyulladások vagy kisebb sérülések – pl. évekig tartó nehéz emelés – következtében mész rakódik le az ízületben, aminek következésképpen rossz lesz a vérkeringése.

Ami segíthet: A lökéshullám-terápia széttörheti a mészlerakódásokat, a szervezet aztán jobban le tudja építeni ezeket. A fizioterápiás gyakorlatok javítják a keringést és enyhítik a fájdalmat.

 1. MÁTYÁSI LÁSZLÓNÉ

  1 tenisz , 3 golfkönyök operációm volt de most már egy éve megint elkezdett fájni a könyököm , először lefelé az ujjaim hegyéig hol fájt hol zsibbadt. azóta már felment a nyakamig a fájdalom előtte 3 évig rengeteg fizikoterápiát, injekciókat gyógyszereket kaptam a xiloxtól krónikus veseelégtelenségem lett.szteroidokat nem szedhetek , csontritkulásom is van ENG vizsgálat is volt , most a reumatológiai vizsgálatra várok ami junius 17re van előjegyezve . a kézsebész javaslatára 1 éven belül nem kaphatok Diprophosos kúrát . dbeut DG :M6590 Synovitis és tenosynivitis, k.m.n.

 2. Lóczi Márta

  Sajnálom, hogy jónéhány kellemetlen beavatkozáson és gyógyszeren túl van már. A fájdalom csillapítására komplex terápiát: fülakupunktúra, masszázs és Kineziotape ragasztást javasolok. Ez utóbbi gyors és tartós fájdalomcsillapításra alkalmas módszer, előnye még, hogy teljesen mellékhatás mentes! A korábban végzett műtét nem akadálya a kezelés megkezdésének.

 3. Kovács Olga

  Az én esetem az első verzióra hasonlít. Gyógyulásban áttörést a termálfürdő jelentett, pedig meleg víz. Persze erre ritkán adódik lehetőség. Továbbkerestem a megoldást, és rátaláltam a Tafedim nevű gyógyteára. Már három nap után jelentősen csökkent a fájdalom, nem ébredek fel éjjel sem miatta. Sokkal jobban tudom emelni, használni a karomat.

 4. Pingback: Az időskori betegségek megfékezhetők egészséges életmóddal | Gyógyszer Nélkül

 5. Hónapok óta szenvedek a jobb oldali vállam brutális fájdalmas. Olyan szinten, hogy a lapockám mellett a hátizom szinte becsomósódik, fájdalmas. Fekvéskor még rosszabb. Az idegeim már kész. Semmi sem segít. A vizsgálat időpontja hónapokban mérhető. Ultrahang és röntgen. Az egész karomba kisugárzik. A finom kézmozgásokat is a vállamban érzem. Tud valaki segíteni?

  1. Kedves Ági! A fájós váll nem feltétlenül a válla hibája! Készült mostanában rtg felvétel a nyaki csigolyáiról? Érdemes volna tenni egy próbát!

  2. Ági szinte az én fájdalmas tapasztalataimat írta le, csak nekem még megfejeli a jobb felső karomban lévő erős fájdalom, ami különös módon éjszaka jelentkezik.

 6. Üdvözlet! Nekem a jobb oldalamon alakult ki több probléma is. Meszes íngyulladás és nyáktömlőgyulladás a vállban, ízületi gyulladás a nyakban. Jártam fizikoterápiára három hónapig, kaptam kétszer szteroid injekciót, de közben dolgoznom kellett, holott számtalanszor olvasom, hogy pihentetni kellene az ilyen végtagot. Legfeljebb kicsit könyítettek a munkán, de amikor újra jobban leterheltek, visszajött a fájdalom is. Most, hogy kilenc hónapja befejeztem a munkát, még mindig nem gyógyultam meg teljesen, bár javult a helyzet. Felvettem három lökéshullámkezelést, de mivel többet nem tudtam megfizetni újra járok fizikoterápiára. A könyököm is fáj, alul és felül is, de erre már oda sem figyeltek. Néha nem tudom, hogy lehet-e ez is az oka, hogy nem érzem jobban a javulást, mert esetleg kihat a kéz és a váll irányába amikor fáj és nem tudom azért érzem e, hogy a vállam még mindig nem teljesen jó. A meszesedést el tudtam tüntetni Bio Rend géllel. Azt szeretném megkérdezni, hogy mit tudnék még megpróbálni, hogy jobb legyen a jobb oldalam, beleértve a nyakamat is? Esetleg ha tudnék még menni újra lökéshullámterápiára jobban segítene az ízületi gyulladás felszámolásában és merevségében? vagy az már sohasem gyógyul meg teljesen? Nagyon megterhelte a karomat a munka, miközben a nyakam rossz tartásba kényszerült. Lehet ez az oka az egésznek? Mert a munkaügyi orvos azt állította, hogy ez korral jár és, hogy gyakoribb azoknál akik nem mozognak annyit, mármint a meszes íngyulladásra értette, mert akkor még a nyáktömlőgyulladás ki sem derült, a nyaki ízületi gyulladást pedig meg sem említette. Csakhogy ebben az esetben eszméletlenül gyorsan kellett használni a kart és szerintem ez a másik véglete a mozgáshiánynak. A bal oldal rendben van. Azért az elég különös lenne, hogy a kor pontosan ott okoz problémát ahol a túlterhelés van, de a munkának viszont semmi köze az egészhez.

 7. Peseiné Fekete Ilona

  Nekem mindkét vállam fáj. Mindennap 16 óra körül kezd fájni. Nem volt semmi előjele hirtelen jött. Ma már a második nap. Nemtudom mi lehet ez?

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.