fbpx

Az öregedés és a szív egészsége

Öreg, ráncos kezek közrefognak egy piros szívet.

Ahogy öregszünk, úgy a szívünk is öregszik. Ez még nem is lenne gond, azonban a szívroham kockázata is jelentősen megnő. Férfiak esetében ez átlagosan 65 év kor körül következik be, a nőknél pedig a menopauza szakaszában növekszik meg számottevően a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Ugyanis ebben az életszakaszban jelentősen lecsökken az ösztrogén szintje, amely hormonnak mintegy védő szerepe van a szív- és érrendszerre nézve. Az ösztrogénhormon segít, hogy az artériák rugalmasak maradjanak, ha viszont az ösztrogén szintje lecsökken, akkor az artériák merevvé válnak és így jelentősen megnő a szívroham kialakulásának kockázata.

Az anyagcserénk folyamatosan lelassul. Amikor belépünk az 50. életévünkbe, akkor akár 30 százalékkal lassabban működhet az anyagcsere, ami viszont súlygyarapodással jár együtt. A lassabb anyagcsere megnehezíti az ideális testsúly fenntartását. Ennek hatására megnövekszik az inzulinrezisztencia, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és az elhízás kockázata, amelyek önmagukban is megnövelik a szívinfarktus esélyét, együtt pedig jelentősen megnövelik a kockázatokat.

Nemcsak a szívünk, az artériák is öregszenek, a kor előrehaladtával egyre merevebbek lesznek. A szívizom is sokat veszít a rugalmasságából. Ez nagyon megnehezíti a vér megfelelő pumpálását, ami megnöveli a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A magas vérnyomás kialakulására mintegy 70 százalék esélyünk van, ahogy betöltjük az 50. életévünket. A magas vérnyomás szintén amiatt alakul ki, hogy az artériák megkeményednek. Nemcsak az artériák, a vénák is merevvé válnak, és ez fokozza a vérrögképződés és az érelzáródás kialakulásának esélyét.

A szabálytalan szívverés és a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázata is jelentősen megnő 50 éves kor fölött. Többnyire ez az oka a szívinfarktus és a stroke kialakulásának.

Az idősek egyik legnagyobb problémája az alvászavar. A rossz alvás is növeli az artériák merevségének kockázatát, illetve magas koleszterinszinthez, plakk kialakulásához vezethet, ami szintén megnöveli a szívinfarktus kialakulásának esélyét.

A menopauza szakaszába lépő nőknél a cukorbetegség kockázatai is jelentősen megnőnek. Idővel a cukorbetegség, pontosabban a magas vércukorszint a szívet irányító idegeket és ereket is károsítja.

  1. Szuhay Péter

    Amíg nincs baj, addig kell edzeni a keringést is. Akkor még megengedhető a keringést megpörgető intenzívebb testmozgás. Biztos túl egyszerű a szabály: az az intenzív mozgás, ha tíz percre 120 fölé megy a pulzusunk.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük