fbpx

Az ujjduzzanat kialakulásának okai

Fiatal nő ápolt kézfejei egymásra téve.

Az ujjunk nagyon sok minden miatt megdagadhat. Az egyik ilyen ok nem más, mint amikor testnedvek gyűlnek össze a szövetekben, de az ízületekben is felhalmozódhat a felesleges folyadék.

A puffadt ujjaknak az is lehet az oka, ha túl sok sós ételt fogyasztottunk. Amikor edzünk, a szívünknek, a tüdőnknek és az izmainknak oxigénre van szüksége. Ilyenkor ezekre a helyekre több vér áramlik, viszont a kézbe kevesebb vér jut, és ez az oka az ujjak megduzzadásának. Valami hasonló dolog történik, amikor meleg van, hiszen ilyenkor annak érdekében, hogy a test lehűljön, az erek kitágulnak.

Az ujjak valamilyen fertőzés miatt is megduzzadhatnak. A fertőzést okozhatják gombák, vírusok és baktériumok.

A rheumatoid arthritis vagy más néven az ízületi gyulladás is okozhatja a kéz ujjainak duzzanatát. A duzzanat mellett a fájdalom és a merevség is megjelenik az ujjakban, illetve ha az ízületi gyulladás más testrészt támad, akkor ezekben a testrészekben is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A pikkelysömör egy nagyon gyakori betegség, mégpedig egy bőrbetegség, amely szintén oka lehet az ujjak duzzanatának, akár a kéz, akár a láb ujjaiban. A pikkelysömör tehát ízületi gyulladást is okozhat, amennyiben nem kezelik.

A köszvény kialakulásának hátterében a mértéktelen alkohol- és húsfogyasztás állhat. A köszvény extrém fájdalmat és duzzanatot okoz, általában a láb nagyujjában. Ilyenkor megemelkedik a húgysavszint és ez kristályokat képez a vizeletben.

A kéz vagy a láb ujjainak duzzanatában nem csak a fenti tényezők játszanak kiemelkedő szerepet. A kutatások azt mutatják, hogy a duzzanat kialakulásában kulcsszerepe van egyes fájdalomcsillapító gyógyszerek rendszeres fogyasztásának. Ilyen gyógyszer lehet például az aszpirin és az ibuprofen gyógyszer. A szteroidok, a cukorbetegségre vagy a magas vérnyomásra szedett gyógyszerek is okozhatnak ilyen problémákat. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az idegfájdalomra kapott gyógyszerek, illetve az ösztrogén-hormonterápiák is okai lehetnek a duzzanat kialakulásának.

Amennyiben a vesékkel valami gond van, akkor is kialakulhat ujjpuffadás, de ilyenkor nemcsak az ujjak, hanem a lábak és a szem alatti rész is megduzzadhat.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük