Középkorú hölgy fújja az orrát, háttérben az őszi erdő elmosódott vonalai.

Az immunrendszerre óriási feladat hárul, hiszen a különféle kórokozóktól és ezzel együtt sok-sok betegségtől óv meg bennünket. Néha azonban hiába dolgozik olyan kitartóan, nem sikerül megvédeni szervezetünket a mikroorganizmusoktól és a szervezetünk legyengül, azaz beteg lesz. Lehetséges lenne beleavatkozni az immunrendszer működésébe és megerősíteni azt?

Ahhoz, hogy az immunrendszer jól működjön, fontos az egyensúly megteremtése. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, az életkor, a pszichés stressz mind-mind befolyásolni képes az immunrendszer működését. Ahhoz, hogy az immunrendszer erős és egészséges maradjon, nagyon lényeges az egészséges életmód. Minden testrészünk, beleértve az immunrendszert, jobban működik, ha védve van a környezeti „támadásokkal” szemben.

Milyen egészséges stratégiákat alkalmazzon, hogy az immunrendszere megerősödjön? Ne dohányozzon! Étrendjében szerepeljenek a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák és csak kevés telített zsírt, illetve cukrot fogyasszon. Fontos a rendszeres testmozgás és az egészséges testsúly fenntartása. Legyen fontos a vérnyomása. Rendszeresen ellenőriztesse azt, hogyha baj van, a kezelés időben elkezdődhessen. Alkoholt mindig csak mértékkel fogyasszon. Törekedjen arra, hogy elég idő jusson a pihenésre, a kikapcsolódásra és az alvásra. Tegyen lépéseket a fertőzések elkerülésére, például mindig mosson alaposan kezet. Rendszeres időközönként jelenjen meg szűrővizsgálatokon.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az öregedés gyakran jár együtt az immunrendszer legyengülésével. Ez azonban hozzájárul a fertőzések, a gyulladásos és daganatos megbetegedések kialakulásához. A légúti fertőzések, az influenza és különösen a tüdőgyulladás vezető halálok a 65 éven felülieknél világszerte. Úgy tűnik, hogy az idősek esetében a táplálkozás és az immunitás szoros kapcsolatban áll egymással. Az alultápláltság oka lehet a legyengült immunrendszernek, azaz amikor túl kevés mikrotápanyag jut az idős személyek szervezetbe. Vagy azért, mert keveset esznek, vagy azért, mert sok esetben egész egyszerűen elfelejtenek enni.

Az egészséges immunrendszer és a táplálkozás tehát összefüggnek egymással. A tudósok már régóta felismerték, hogy azok az emberek, akik szegénységben élnek és alultápláltak, jobban ki vannak téve a fertőző betegségeknek. Van némi bizonyíték arra nézve, hogy bizonyos mikrotápanyag-hiányok – cink, szelén, vas, réz, folsav, A-, B6-, C- és E-vitaminok – módosítják az immunválaszt.

A modern orvostudomány ma már vizsgálni tudja az elme és a test kapcsolatát. Megállapításra került, hogy az érzelmi stressz nemcsak csalániütést, de gyomorpanaszokat és szívbetegségeket is okozhat, illetve a krónikus stressz az immunrendszert is kimeríti, legyengíti.

A rendszeres testmozgás az egyik pillére az egészséges életmódnak. Javítja a szív- és érrendszer működését, csökkenti a vérnyomást, segít az ideális testsúly megőrzésében és úgy általában minden betegség kialakulásának kockázatát jelentősen képes lecsökkenteni. A testmozgás is hozzájárul az egészséges immunrendszer megőrzéséhez. Viszont az intenzív edzés sok esetben rontja az immunrendszer működését. Ebbe a hibába általában a sportolók szoktak beleesni.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*