fbpx

Csendes gyilkos: cigaretta

Fél tucat cigaretta makrofotója.

A dohánygyártók különböző vegyszereket adnak a cigarettához. Ízesítőszerekkel, adalékanyagokkal a cigaretta ízét kívánják fokozni, illetve aromákat is használnak a jobb eladhatóság érdekében. Ilyen aroma lehet például a mentol.

Egy időben a cigarettába kerülő adalékanyagok száma jelentősen megemelkedett és a nyilvánosság egyre több információhoz jutott azzal kapcsolatban, hogy a dohányzás bizony nagyon egészségtelen. A nikotin és a kátrány olyan adalékanyagok a cigarettában, amelyek számos egészségügyi probléma kialakulásához vezethetnek, sőt sok esetben halált is okozhatnak.

A dohánygyártók trükkökhöz folyamodtak, hogy a vásárlói igényeket kielégítsék, illetve fontos a számukra, hogy a dohányipari termékek utáni kereslet is megmaradjon. Csökkentették a cigarettában kerülő káros anyagok mennyiségét, viszont így a cigaretta nem rendelkezett élvezhető ízvilággal, míg a kevesebb nikotintartalom jelentősen csökkentette a dohányzás neuropszichiátriai hatásait. A kevesebb nikotinadag csökkentette a függőség kialakulását, így egyre többen hagytak fel ezzel a káros szenvedéllyel. A gyengébb profit miatt a gyártók ezért ismét növelni kezdték az adalékanyagokat, ami ismét azt eredményezte, hogy a cigaretta addikciót okozott az embereknél.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A cigarettában egyik káros adalékanyag a nikotin, még ha sokan próbálják is azt gondolni, hogy a nikotin egyáltalán nem egészségtelen.

A dohányzás miatt kevesebb oxigén jut a szív sejtjeibe, ez növeli a magas vérnyomás kockázatát, de megnövekszik a szívinfarktus és az ateroszklerózis kockázata is.

A dohányzás miatt az agy vérkeringése is lecsökken, és ez elősegíti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását.

A vakság elsődleges oka manapság a makuladegeneráció kialakulása szerte a világon. Azoknak, akik dohányoznak, kétszer annyi esélyük van erre a betegségre és háromszor annyi a szürkehályog kialakulására.

A dohányzás megemeli a szervezetben a szénmonoxid szintjét, ami fejfájást okoz. Ugyanis ez érrendszeri görcsöket generál, ami elsődleges oka a migrén kialakulásának.

A dohányosok körében megnő az oszteoporózis kockázata is, hiszen kevésbé lesz jó a vérellátásuk és a rossz tápanyagfelszívódás miatt a csontsűrűségük is jelentősen lecsökkenhet.

A dohányzás nemcsak a D-vitamin és a kalcium felszívódását rontja, hanem az antioxidánsok – azaz az A-, C- és E-vitaminok – felszívódását és a B-vitaminok hasznosulását is, amelyek nemcsak energiát szolgáltatnak, hanem jótékony hatást fejtenek ki az idegrendszerre.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük