fbpx

Egy vitamin, amely segít az izomtömeg megőrzésében

Számítógépes illusztráció: egy bottal járó, idős pár fekete sziluettje, mögöttük kicsit világosabb árnyképek ugráló fiatalokról, kék-lila-fehér csíkos, felhős háttér.

Nagyon sokféle, a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyag létezik. Ebbe a csoportba tartoznak a vitaminok és az ásványi anyagok. Az összes tápanyag közül a C-vitamint fogyasztják a legtöbben világszerte, hiszen köztudott, hogy mennyire fontos szerepe van az immunrendszer védelmében. Azonban ez a vitamin még az izomtömeg megőrzésében is a segítségünkre lehet.

Azt mindenki tudja, hogy az izomtömegünkből is veszítünk, amennyiben nem mozgunk, nem sportolunk. Ahogy öregszünk, úgy egyre kevesebb izomzattal rendelkezünk. Ám a C-vitaminnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy jelentősen lelassíthatja ezt a folyamatot, így ennek a vitaminnak, az aszkorbinsavnak már nemcsak az antioxidáns, a gyulladáscsökkentő és az immunitást fokozó tulajdonságait élvezhetjük ki, hanem az izomtömeg-csökkenést megelőző hatását is.

Idősebb korban meglehetősen veszélyes az izomveszteség, mivel megnöveli az elesések számát és így a csonttörések kockázata is jelentősen megnő. A legújabb kutatások szerint az izomveszteség a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is megnöveli. A tanulmány arról számolt be, hogy azoknak az idős embereknek, akiknek a szervezetében magasabb volt a C-vitamin szintje, sokkal nagyobb izomtömeggel rendelkeztek és esetükben kisebb is volt a balesetek kialakulásának a kockázata.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amennyiben a szervezetben elszaporodnak a szabad gyökök, az nemcsak sokféle betegség kialakulásához vezethet, hanem az izomtömeg elvesztését is eredményezi. A C-vitaminnak azonban van egy olyan csodálatos hatása, hogy védi a sejteket és a szöveteket az oxidatív károsodástól, mégpedig a magas szintű antioxidáns hatása miatt.

A C-vitaminnak más fontos szerepe és funkciója is van. Elősegíti a kollagéntermelést, egészségessé teszi a bőrt, rugalmasan tartja az artériákat, ezzel pedig az érelmeszesedés kialakulását előzhetjük meg.

Ennek a vitaminnak nagy szerepe van a vas felszívódásában, és az immunrendszer működését is javítani tudja. Közreműködik az oxidatív stressz okozta károsodások megelőzésében, ami rákos betegségek és szívbetegségek kialakulásához vezethet.

A C-vitamin szinte minden zöldségben és gyümölcsben megtalálható, nagyobb mennyiségben azonban a zöld leveles zöldségekben és a citrusos gyümölcsökben lelhető fel.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük