fbpx

Fedezze A-vitamin-szükségletét mézdinnyével!

Mézdinnyék egészben és szeletekre vágva.

A szupermarketekben nagy a választék a különböző dinnyefajtákból. A mézdinnyét könnyű felismerni élénksárga színéről, és ez a gyümölcs főleg a forró nyári napokon tökéletes csemege: magas víztartalma miatt ebben a dinnyében kevés a kalória, de gyümölcsös aromája és édeskés íze van. Jóllehet gyümölcscukor-tartalma akár a 10%-ot is elérheti, a mézdinnye egészséges, mert sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

A-vitaminban gazdag

A magas, 85-90%-os víztartalom biztosítja a mézdinnye szaftos ízét. Ez különösen a nyári időszakban teszi kiváló frissítővé és ízletes szomjoltóvá. Magas víztartalma miatt alig tartalmaz kalóriát: 100 gramm gyümölcsben csak mintegy 50 kcal található. Magas gyümölcscukor-tartalma miatt azonban ez is jóval magasabb, mint a görögdinnyéé, mely 24 kcal-t tartalmaz 100 grammonként.

Ennek ellenére a mézdinnye egészséges, mert számos vitamin forrása: a B1-, B2- és C-vitamin mellett főként A-provitamint tartalmaz. Ez a szervezetben A-vitaminná alakul, és a sejtnövekedésben, valamint a látás folyamatában játszik fontos szerepet. 150 gramm mézdinnye már teljesen fedezi a napi szükségletet A-vitaminból, ugyanekkora adag ebből a dinnyefajtából megfelel a napi C-vitamin-szükséglet felének. Ezen kívül a mézdinnye különböző ásványi anyagokat is tartalmaz, a kálium mellett főleg kalciumot, vasat, nátriumot, magnéziumot és foszfort.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Eredet

A mézdinnye eredetileg a trópusi és szubtrópusi Nyugat-Afrikából származik, Egyiptomban már 4000 évvel ezelőtt termesztették és fogyasztották az első dinnyéket. Később a mézdinnye egész Ázsiáig terjedt, és végül spanyol tengerészek révén került Amerikába. Nagy elterjedési területe miatt egész évben hozzájuthatunk a mézdinnyéhez.

Érett vagy sem?

A mézdinnye akár a négy kilót is elérheti, és könnyen felismerhető sárga színéről. Mindenesetre a külső semmilyen következtetést nem enged levonni a mézdinnye érettségi fokáról. Az érettséget gyakran csak nehezen lehet megítélni: a sima, nem túl kemény héj, mely nyomásra kicsit enged, érett dinnyére utal. Ezen felül az érett mézdinnyét enyhén édeskés illatáról lehet könnyen felismerni. Vásárlás után a mézdinnyét szobahőmérsékleten tároljuk, felvágása után pedig frissentartó fóliában a hűtőszekrényben a helye.

 1. Kiss-Jakab István

  Örömmel fogyasztanám, csak nem tudom beszerezni. Gondolom nem azonos a sárgadinnyével.

  1. Lovas Erika

   A mézdinnye a Tescoban, Spárokban mindig kapható. Én nagyon szeretem, szerintem sokkal finomabb, mint a hagyományos sárgadinnye.

 2. Junius elején elültettem kettő mézdinnye magot a kertben, amin 2-3kg-os dinnyék sárgulnak már.
  Az érdekelne,hogy honnan tudom meg mikor érettek és szedhetők?

 3. Az interspárban vettem a napokban,még sohasem ettem,5oo Ft volt,kipróbálás képen.Finom volt.Magjait kiszedtem,jövőre elültetném.Kiváncsi vagyok mi lesz belőle.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük