fbpx

Fekete nadálytő, a reuma ellenszere

Fekete nadálytő (Symphytum officinale) lila virágai.

A fekete nadálytő gyógyhatását már az ókori rómaiak is ismerték. A növény gyökerét pépesítették, majd ezt a zúzódásokra, véraláfutásokra kenegették, de volt olyan is, hogy csonttöréseket gyógyítottak ily módon ezzel a gyógynövénnyel. Talán ezért kapta még ez a gyógynövény az összeforrasztófű vagy az összeplántáló elnevezést. Egyes helyeken nevezik még nadálygyökérnek vagy sarkosfűnek is.

A fekete nadálytő magassága akár a 130 centimétert is elérheti. A szőrökkel borított száron szintén szőrős levelek nőnek. A növény virágai harang alakúak és piros, lila vagy halványsárgás, fehéres színben pompáznak. A virágok már áprilisban elkezdenek nyiladozni és egészen szeptemberig bontogatják csodaszép szirmaikat. A növényt egész Európában megtalálhatjuk. Legfőképpen mezőkön, szántóföldeken és nedvesebb területeken érzi jól magát.

Külsőleg történő gyógyításra a gyógynövény leveleit és gyökerét lehet felhasználni borogatásként, mivel ezekben a növényi részekben található meg a legtöbb hatóanyag, mint például a kolin, a cserzőanyagok és az allantoin. A fekete nadálytő nagyszerűen orvosolja a zúzódásokat, rándulásokat és hatékonyan képes a keletkezett duzzanatokat lelohasztani. Reumás betegségek kellemetlen tüneteinek enyhítésére is kiváló ez a gyógynövény. Egyes feljegyzések szerint a fekete nadálytő a csontgyógyulást is elősegíti.

Hogyan készíthetünk ebből az értékes gyógynövényből főzetet? Egy edénybe tegyen egy liter vizet, majd szórjon bele egy maréknyi, körülbelül 100 grammnyi gyökeret. Főzze 10 percig, majd szűrje le a főzetet és még melegen használja azt borogatásként.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövényből készült pép is alkalmas a zúzódások okozta kellemetlen fájdalom csillapítására, de reumás panaszokat is enyhíthet a segítségével. A gyógynövény gyökerét darálja le. A por alakú, körülbelül 3 evőkanálnyi fekete nadálytőhöz adagoljon annyi forró vizet, hogy egy kenhető masszát kapjon. Egy adagot tegyen egy vászondarabra vagy gézlapra, majd ezt helyezze a fájó testrészre. Naponta többször is cserélni szükséges a pépes borogatást, hogy a fájdalom alábbhagyjon. A pépes kezelés alkalmas még nyaki fájdalom és visszérfekély esetén is.

A gyógynövényből tinktúrát is készíthet, amellyel aztán a fájó testrészt bedörzsölve enyhülésre lelhet. Egy befőttesüvegbe tegyen egy-két marékkal az alaposan megtisztított fekete nadálytő gyökeréből, majd öntsön a gyógynövényre gabonapálinkát. A gyökeret lepje el a pálinka, hogy a hatóanyagok alaposan kioldódjanak. Két hétig állítsa az üveget napos, meleg helyre, majd ezt követően szűrje le és már használhatja is.

Belsőleg nem javasolják a fekete nadálytő leveleinek és gyökerének fogyasztását, mert olyan alkaloidot tartalmaz, amely súlyos májkárosodást okozhat. Nyílt sebre sem javasolják az alkalmazását, hiszen ebben a formában is könnyedén felszívódhat és a véráramba kerülhet.

  1. szabó istván

    tőkéletes több ijen gyogy mod kellene mert a mai magyar egésség ügy a béka fenekén van

  2. ZSIRAI ANTAL

    Nem kellene – csak úgy menőségből – ilyen határozottan szidni sem a magyar egészségügyet, sem a magyar gyógyszeripart!

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük