fbpx

Gyakori tüdőbetegségek

Egy fehér köpenyes orvos egy tabletet tart a kezében, amelyen egy tüdő képe látható.

A tüdőnk az egyik legérzékenyebb szervünk a hőmérsékleti és az éghajlati változásokra. A légzőszervi betegségek sok tényező miatt kialakulhatnak, egyik leggyakoribb oka lehet a genetikai hajlam, de a környezeti és az életmódbeli tényezők, mint például a levegő szennyezettsége és a dohányzás is közrejátszhat.

A káros anyagoknak való kitettség súlyos és olykor halálos betegséget is okozhat. A cikkben a leggyakoribb tüdőt is érintő betegségeket mutatjuk be.

A nátha, a megfázás és az influenza valamilyen bakteriális vagy vírusos fertőzés következtében jön létre. Legfőképpen tavasszal és ősszel szenvedünk ezekben a betegségekben. Egyik súlyos szövődményük a tüdőgyulladás is lehet, amely idősebb korban fokozott kockázatokkal jár együtt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A másik légzőszervi betegség nem más, mint az asztma. A hörgők heveny gyulladása asztmás rohamot válthat ki, ami akár légzési nehézséghez is vezethet. Az asztma gyakori tünetei közé tartozik a légszomj, a zihálás és a köhögés. Kiváltó okai között szerepelhetnek: fertőzések, allergének, illetve a levegőszennyezés.

A COPD, vagy más néven a krónikus obstruktív tüdőbetegség tünetei között megtalálható a légszomj, a problémás légzés és a fájdalmas légvétel. A betegség többnyire már csak előrehaladott állapotban okoz tüneteket és az egyik oka a dohányzás.

A hörghurut kiváltói között ott szerepelnek a téli betegségek, az allergének és a levegő szennyezettsége, gyakran lázzal is együtt jár.

A tüdőben kialakulhat vírus és baktérium okozta fertőzés is, ami tüdőgyulladást is okozhat. Az idősek körében gyakran felüti a fejét a téli hónapokban. Minden légzőszervi betegség esetén a bőséges folyadékfogyasztás ajánlott.

A tüdőt érintő fertőzéseket és a tüdőbetegségeket elsősorban a dohányzás okozza és az olyan munkakörök, ahol az emberek poros, szennyezett levegőnek és káros vegyi anyagoknak vannak kitéve. Az ilyen munkakörökben nagyon hasznos a munkavédelmi maszk használata, illetve a dohányzásról való leszokás is, hiszen jelentősen lecsökkenti a tüdőbetegségek kialakulásának a kockázatát.

  1. Kiss Zsuzsa

    Én soha nem dohányoztam és még is a COPD betegséget kaptam meg, pedig 5 évenként tüdőgyulladás elleni oltsokat is felvettem. Senki nem tud választ adni, hogy mitől kaphattam.Tiszta levegőjü környezetben élek, senki nem dohányzik körülöttem és még is.

    1. A kínai hernyógomba tisztítja és támogatja a tüdőt is. A májra és a vesére is jó hatással van. Kipróbáltam, szerintem jó.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük