fbpx

Hogyan táplálkozzanak a Crohn-betegségben szenvedők?

Olaszos ételek tipikus hozzávalói: csavart orsótészta, masnitészta, paradicsom, petrezselyem, gomba, olívaolaj, színes borsok.

Ez a betegség a vastagbelet és a vékonybél utolsó szakaszát érinti. Általános tünetei lehetnek a hasmenés, láz vagy hasfájás. Az érintettek nagy része nem folyamatosan szenved a betegség tüneteitől, a fellángoló szakaszt ugyanis úgynevezett nyugalmi fázisok váltják fel. A betegség nem gyógyítható, de gyógyszerekkel és megfelelő táplálkozással kezelhető. A diéta nem csupán a nehezebb periódusban, de a tünetmentes napokon is ajánlatos. Mire kell odafigyelni a Crohn-betegségben szenvedőknek?

Részesítse előnyben az energia- és fehérjegazdag táplálkozást!

Egyes szakemberek úgy vélik, hogy hasmenés idején szükséges kerülni a tej-, illetve a tejcukormentes termékeket. Más szakemberek szerint viszont nem árt elvégeztetni egy laktózérzékenységi tesztet, mivel sok Crohn-beteg még a nyugalmi időszakban is eleve kiiktatja étrendjéből ezen élelmiszerek fogyasztását, pedig valójában lehet, hogy nincs is laktózintoleranciájuk. A tejtermékek kitűnő kalória- és tápanyagforrásnak számítanak, ezért teljesen kihagyni az étrendből nem szükséges. Léteznek olyan étrend-kiegészítők, amelyek segítenek a tejtermékek megemésztésében.

Minden betegnél más és más étel váltja ki a tüneteket vagy azok rosszabbodását. Tanácsos, ha a beteg feljegyzi, hogy mely élelmiszereknél tapasztalta állapota romlását. Orvosával konzultálhat, megbeszélheti ezeknek az ételeknek az étrendből történő kiiktatását, illetve a vitaminok, ásványi anyagok más módon történő pótlását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Javasolt a naponta a többszöri étkezés beiktatása az ételek kisebb adagokra osztásával.

Vannak olyan táplálékok, amelyek még egy egészséges embert is megviselnek, mert nehezen emészthetőek. Éppen ezért a Crohn-betegségben szenvedők kerüljék a bő olajban, zsírban sült húsokat, a margarint, illetve a vajat.

A betegség akut fázisában a rostbevitelt korlátozni szükséges, ezzel szemben a nyugalmi szakaszban a vízoldékony rostok fogyasztására kell koncentrálni, és nem árt kizárni a menüből a durva rostokban gazdag élelmiszereket.

A diéta legyen az élet szerves része, de emellett ügyelni kell a megfelelő vitamin-, ásványianyag-, nyomelem- és provitamin-bevitelre és azok szinten tartására a szervezetben.

A nehezebb periódusban, amikor a hasmenés kellemetlenségeivel kell a betegnek számolnia, figyelnie kell a megfelelő folyadékpótlásra. A szénsavas és koffeines italokat jobb elfelejteni, és az akut fázisban a gyógyteákat is csak módjával inni.

Szakemberek nem javasolják, hogy a beteg sokféle ételtől megvonja magát. Ennél sokkal fontosabb, hogy gondosan válogassa össze étrendje alapanyagait, és figyeljen a konyhatechnológiai eljárásokra. Előnyben kell részesíteni a könnyen emészthető ételeket, és kizárólag a panaszt okozó élelmiszereket szükséges az étrendből száműzni.

  1. Ács Lászlóné

    Egy csodálatos előadást láttam erről a betegségről és aki a könyvet írta Lovassy Anna: Crohn-colitis ég veled…

  2. Varga sándorné

    Miaszténiámvan Kérem hogy lehetne segiteni az alternativ táplálkozási modokkal?

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük