fbpx

Immunitást fokozók – bodza, spenót, brokkoli

Nagy sötét tálban bodzafürtök, amelyekről néhány szem bodza a rusztikus asztallapra hullott.

Az immunrendszerünk egy olyan rendszer, melynek egészségén sok minden múlik. Ha megfelelően és jól védekezik a kórokozókkal szemben, akkor nem kell tartanunk a fertőzések és a betegségek kialakulásától. Ha azonban meggyengül a védekezőképessége, akkor bizony előfordulhat, hogy a betolakodók el tudják végezni a munkájukat és megbetegszünk, de az is lehet, hogy krónikus gyulladás lép fel a szervezetünkben, amely táptalaja a krónikus betegségek kialakulásának. Mit tehetünk annak érdekében, hogy az immunrendszerünk egészségesen működjön? Táplálkozzunk egészségesen! A cikkben néhány olyan táplálék kerül bemutatásra, amely segít az immunrendszer megerősítésében és egészségének fenntartásában. Mutatjuk is, melyek ezek!

A hagyományos orvoslás már évszázadok óta alkalmazza a bodzát megfázás és influenza tüneteinek a csökkentésére. A bodza ugyanis rákellenes, vírusellenes és nagyszerű gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Mivel nagyon magas a flavonoidtartalma, így nemcsak vírusos, hanem bakteriális fertőzések esetén is nagy hasznát vehetjük ennek a gyógynövénynek. Amennyiben mégis influenzásak leszünk, a bodzára ebben az esetben is számíthatunk, hiszen a tanulmányok arról számoltak be, hogy ez a növény csökkenti a betegség időtartamát.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Léteznek olyan tápanyagok, azaz vitaminok és ásványi anyagok, amelyek nagyon sokat tesznek az immunrendszer megerősítése érdekében. Ezek a tápanyagok a következők: riboflavin, niacin, szelén és B-vitaminok. A gomba nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a tápanyagokat, ráadásul poliszacharidokban is rendkívül gazdag, amelyek szintén nagy szerepet játszanak az immunrendszer megerősítésében.

A spenótot nevezhetjük szuperélelmiszernek is, mivel szintén nagyon sok és értékes tápanyagot tartalmaz. Ilyen például a vas, a C-vitamin, az A-vitamin, a folát és a magnézium. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok aktívan részt vesznek az immunrendszer megerősítésében, illetve biztosítják a szervezet számára azokat a tápanyagokat, amelyek a sejtosztódáshoz szükségesek.

A brokkoli gazdag forrása az antioxidáns hatású C-vitaminnak, amely köztudottan nagyon hasznos tápanyag az immunrendszer számára. A brokkoli más, az immunrendszer egészséges működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat is tartalmaz. Ilyen például a béta-karotin, a kálium, a magnézium, a cink és a vas. Ezen kívül a brokkoli egy glutation nevű antioxidánsban is gazdag.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük