Két pohárban forró kakaó, mellettük kanál és nádcukor.

A kakaófa már az indiánok előtt sem volt ismeretlen. Mind a maják, mind az aztékok hittek abban, hogy a kakaófa csakis az istenek ajándéka lehet. A kakaó „hivatalos” neve a Theobroma cacao is erre utal, amelynek jelentése isteni táplálék, isteni eledel. Az indiánok azt gondolták, hogy a kakaó egy ínyenc csemege, éppen ezért gyakran használták a kakaófa termését fizetőeszközként. A fa kedveli a trópusi területeket, vagyis a meleg és párás vidéket. Viszont csak más fák környezetében érzi igazán jól magát, amely fák kellemes hűvöset is biztosítanak a számára. A kakaófa termései elsősorban a vaskosabb ágakon és a fa törzsén fejlődnek. A termés kezdetben zöld, majd később sárga, aztán rozsdavörös színben pompázik, és ebben bújnak meg a kakaómagok. Európába Kolumbusz segedelmével jutott, ahol az emberek eleinte nem igazán kedvelték az ízét, de amikor rájöttek arra, hogy a kakaót édesíteni is lehet, akkor egykettőre kedvenc itóka vált belőle. A kakaó ízét próbálták feljavítani például fahéjjal, ánizzsal, mézzel és vaníliával.

A nyers kakaóbab többek között a következő anyagokat tartalmazza: fehérje, keményítő, víz, cukrok, ásványi anyagok, cellulóz, kakaóvaj, koffein és teobromin. Ez utóbbi egy keserű alkaloid, amely csakúgy, mint a koffein élénkítő hatással rendelkezik, de sokkal csekélyebb mértékben.

A kakaóban lévő polifenolok csökkentik a káros koleszterinek oxidációját, míg a flavonoidok az érrendszerre gyakorolnak kedvező hatást, illetve megakadályozzák a vérrögképződést. Kutatások igazolják is, hogy az étcsokoládé nem nevezhető kifejezetten egészségtelennek az érelmeszesedés szempontjából.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kis mennyiségben és cukrozatlan formában fogyasztva – gondoljunk csak az étcsokoládéra, amely sok-sok kakaót és csak minimális cukrot tartalmaz – erősíti az idegeket, de még az immunrendszer működésére is kedvező hatással van. Nemhiába készítenek a kakaóból erősítő tápszereket, amelyeknek roboráló hatása közismert, illetve segítik a betegségek utáni lábadozási időszakot lerövidíteni, felgyorsítani.

A kakaófa a mályvafélék családjába tartozik. Gyümölcséből, a kakaóbabból az élelmiszeripar többek között kakaóport, kakaóvajat és csokoládét készít. A gyógyszeripar pedig a kakaóvajat használta fel, ugyanis hüvely- és végbélkúpokat állítottak elő belőle, de manapság már nem nagyon alkalmazzák erre a célra.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

  1. Kócziás György

    Mi a nyavalyának járnak a gyerekeink iskolába, ha ott ilyen okos, és hasznos dolgokat nem tanítanak nekik!!!
    Én is most ,,tanulok” ilyen fantasztikus dolgokat, mint kakaó (szeretem) lucerna, és társai!

  2. A nyers szaritott bio kakaobab rendszeres fogyasztasa termeszetes modon csokkenti a vernyomast . Noveli a napi munkaerot . Antioxidans erteke azaz gyokfogo kepessege a legmagasabb . Napi 2 x10 fogyasztasa legjobb befektetes a sajat es a csalad reszere.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*