fbpx

Melatonint tartalmazó táplálékok – gomba, pisztácia, zab

Faasztalon fatálban púpozottan egy halom pisztácia.

Minden embernek szüksége van melatoninra, amely egy hormon. A szervezetünk termeli, és minél többet termel ebből a hormonból, annál álmosabbak leszünk. Az esti fények csökkentik a melatonin termelését, ezért sem javasolt az ágyban már a telefont és a laptopot használni.

Mivel az alvásnak központi szerepe van az egészségünk megőrzésében és fenntartásában, így a melatoninra is nagy szüksége van a szervezetünknek, amelyet nemcsak táplálékok, hanem kiegészítők formájában is magunkhoz vehetünk.

Amikor sok melatonin termelődik bennünk, ez egyfajta jelzés is a szervezetünk részéről, hogy ideje aludni, nyugovóra térni. Egyes táplálékok is segítik a melatoninhormon termelődését, így érdemes lefekvés előtt ezeket a táplálékokat is fogyasztani.

A melatoninra nemcsak az alvásban számíthatunk, hiszen számos más egészségügyi hatással is rendelkezik. Nagy szerepe van az egészséges látás fenntartásában, csökkenti a gyomorégést és még az immunrendszer megerősítésében is kulcsszerepe van ennek a hormonnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Milyen táplálékokkal vihetünk be melatonint a szervezetünkbe, és milyen táplálékok segítik a melatoninhormon termelődését? Az egyik ilyen táplálék nem más, mint a pisztácia. Több kutatási eredmény is arról számolt be, hogy a pisztácia nem a melatonintermelést serkenti, hanem maga a pisztácia tartalmazza ezt a hormont.

Sok más táplálékban is megtalálható a melatonin nevű hormon. Melatonint tartalmaz például a paradicsom, a cseresznye, a lazac, a tojás, a dió, a zab és a gomba. Így ha esténként gondjaink vannak az elalvással, nincs is más dolgunk, csak ezeket az ételeket fogyasztani vacsorára.

A melatonin a kutatások fókuszába került és megállapították, hogy ennek a hormonnak nem csupán az elalvásban van szerepe, hanem az immunrendszer megerősödésében, a vérnyomás szabályozásában, illetve csökkenteni tudja a stresszhormonszintet is. A melatoninnal kapcsolatban ezen kívül az is bebizonyosodott, hogy antioxidánsként működik a szervezetben, amely hatással biztosítani tudja számunkra az optimális egészséget.

Egy tanulmány pedig arról számolt be, hogy a melatonin csökkenteni tudja a depresszió tüneteit is.

  1. Szuhay Péter

    Az erdőben több, mint száz féle (!) ehető gomba terem, nagyon különböző ízűek és kinézésűek. Vajon a melatonin kifejezetten a termesztett csiperkére jellemző, vagy általánosabb, mondjuk az agaricus nemzetségben fordul elő?

  2. A gomba az gomba ! Viszont a természetes élőhelyén talált gomba lényegesen egészségesebb, mint a pincében termelt rokona. Az íze, zamata minden is más. Tudom mert a Mátrában élek évtizedek óta és azt fogysztom. Ja és ingyen…..

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük