fbpx

Mezei zsurló, a gyógyító páfrány

Mezei zsurlóból készült gyógytea üvegpohárban sárga kockás alátéten, mellette a növény zöld hajtásai.

A mezei zsurló növénytanilag a páfrányfélékhez tartozik. Évelő növény, amely spórákkal szaporodik, ahogy a páfrányoknál ez köztudott. Ezt a növényt már biztos, hogy mindenki látta, mert nagyon elterjedt, és nem csak errefelé, hanem Ázsiában, Észak-Amerikában és még a sarkvidékeken is fellelhető. Kedveli a mezőket, töltéseket és árkokat, valamint a nedves és sáros rétszéleket.

A mezei zsurló legnagyobb része a föld alatt él, így szerteágazó és mélyre nyúló gyökerekkel rendelkezik. Spóratermő hajtása jól felismerhető, vöröses-barnás színű, nyáron aztán zöld hajtásokat hoz, amelyek meddők. Ezeket a magas kovasavtartalmú zöld hajtásokat használják fel gyógyászati célokra. Már az ókorban is ismerték a növény gyógyító hatásait, akkor vérzéscsillapító szerként alkalmazták. A mezei zsurló további fontos összetevői a karbonsav, a flavonoidok, a glikozidok, a szaponinok és a kálium. A modern korban Sebastian Kneipp tette ismertté ezt a gyógynövényt: köszvény, reuma és sebek kezelésére használta. Ehhez a már említett zöld hajtásokat alkalmazta.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A mezei zsurlóból gyógyhatású tea is készíthető, amelyet a húgyutak és a vesék gyulladásos vagy bakteriális megbetegedésénél alkalmazhatunk átöblítésre, de köhögésnél és ödémáknál is érezhető a gyógyhatás. Az ízületi gyulladások és ínszalagok panaszai is kezelhetők mezei zsurlóval, ehhez a növényt legalább 20 percig kell vízben főzni , majd a megfőtt mezei zsurlót a fájdalmas helyekre tenni, és itt hagyni néhány órán keresztül.

A modern orvostudomány is elismerte a mezei zsurló hatását, az összetevőit ma sok készítményben megtalálhatjuk, például köhögés elleni vagy vértisztító teákban. De más területeken is hasznosítják a növényt, pl. a növénytermesztésben, mert ha főzetet készítenek belőle, akkor az segíthet a növényeknek a növekedésben és a fejlődésben, ráadásul a kártevőket és parazitákat is távol tartja.

1 hozzászólás

  1. Bencsik Imre

    A ginko levelét lehet fogyasztani naturba a fárol leszedve, vagy nem. Ha lehet milyen mennyiség elég az agy karbantartásához? Mivel én jobban bizom a fárol leszedett megmosott levélben, mint a patikákba, vagy gyógynövényboltokban kapható készitményekben,aminek csak 20 – 30 %- hatóanyag a tőbbi esetleg káros a szervezetre. Tisztelettel.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.