fbpx

Mi az ízületi kopás és mit tehetünk ellene?

Egy kék asztalon citrusos gyümölcsök és leveleik, narancs, citrom, valamint szőlő, kivi, gránátalma, szeder, málna fekete áfonya.

Az ízületi kopás, más néven oszteoartrózis nagyon fájdalmas betegség, hiszen egyre kevesebb a kenőanyag az ízületek között, így a fájdalom akár az elviselhetetlenségig is fokozódhat. Ha még nem olyan súlyos a helyzet, kipróbálhatunk erre a problémára természetes módszereket is, melyek nagyon hatásosak lehetnek. Ha nem is tüntetik el a betegséget, jelentősen enyhíthetik a tüneteket.

Az antioxidáns C-vitamin nagyon hatásos lehet a térdízület fájdalmának csökkentésében, hiszen védelmet jelent az ízület számára. Amennyiben szereti a zöldségeket és a gyümölcsöket, úgy érdemes minél többet fogyasztani belőlük, hiszen a legtöbb tartalmazza ezt az értékes tápanyagot. Zöldségek közül a brokkoliban, a paprikában, a káposztában van nagyon sok C-vitamin. Gyümölcsök közül pedig a kivi, a narancs, a grapefruit, a citrom, a lime, az eper, az áfonya bővelkedik ebben a vitaminban.

Gyógynövényeket is fogyaszthat, hiszen például a csipkebogyó és a homoktövis is nagyon sok C-vitamint tartalmaz. A homoktövisvelő kicsit savanyú, de megéri rendszeresen fogyasztani, hiszen nemcsak az ízületeket, hanem az immunrendszert is védi.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha eddig nem iktatta be a halakat az étrendjébe, a jövőben mindenképpen tegye meg, hiszen nagyon egészségesek és még az ízületeket is védik. Ezt a pozitív hatásukat az omega-3 zsírsavnak köszönhetik, amelyben bővelkednek az olajos halak, leginkább a makréla, a lazac, illetve a tonhal.

Ha sokat szenved az ízületi kopás miatt, akkor próbálja ki a szójafehérjét, ugyanis ez az egyik legjobb táplálék, amely még néhány fájdalomcsillapító hatásával is vetekszik. Egy kísérletbe olyan embereket vontak be, akik ízületi kopásban szenvedtek. Az egyik csoport szójafehérjét kapott, míg a másik csak placebót. A vizsgálat 3 hónapig tartott, majd ezt követően megnézték a vizsgálatba bevont személyek egészségi állapotát. Kiderült, hogy azok a személyek, akik szójafehérjét kaptak nem panaszkodtak már a fájdalom miatt.

Milyen pozitív hatásai vannak a szójának? Nos, a szója izoflavonoidokban gazdag, ezek a növényi vegyületek ugyanis gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Mivel az ízületi kopást elsősorban az itt kialakult gyulladás okozza, az érintettek számára nagyon hasznos a szója rendszeres fogyasztása.

 1. Zsolt Kertész

  A szója alapban tartalmaz súlyos emésztési gondokat okozó lektineket, azonkívül, ha a glifozát maradványok 0,1 mg/kg értéken felüliek, a bélbaktériumok egészséges arányát összezavarva, diszbiózist okoznak.
  Keleten, ahol a szója a táplálékok között szerepel, csak fermentálás után kerül a “tányérra”. A lektinektől így szabadulnak meg.
  A glifozát pedig csak a legutóbbi néhány évtized “találmánya” a nagyüzemi mezőgazdaságnak. üdv, Zs.
  üdvözlettel, Zs.

  1. Az összes gabona, a hüvelyesek, magvak, tejtermékek is magas arányban tartalmaznak lektineket, melyek káros hatását a főzés vagy csíráztatás is semlegesíti, nemcsak a fermentálás.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.