Egy pohár jeges víz, mellette citromkarikák.

Léteznek olyan ételek, amelyek lehet, hogy egészségesek, de rendszeres fogyasztásuk károsíthatja a fogzománcot. Sajnos rossz szokások is akadnak bőségesen, amelyek veszélyeztethetik a fogainkat.

A citrom is egy ilyen táplálék. Nagyon egészséges, hiszen rengeteg antioxidáns C-vitamin megtalálható benne. Az antioxidánsoknak kiemelkedő szerepük van a szabad gyökök semlegesítésében. Ez azért nagyon fontos, mivel a szabad gyökök oxidatív stresszt okoznak, ez pedig először gyulladáshoz, majd krónikus betegségek kialakulásához vezethet. Mivel a citrom savas hatással rendelkezik, ezért nagyban károsíthatja a fogzománcot.

Nyáron nagyon jól tud esni egy pohár jeges tea. Azonban a jeget csak szopogatni szabad, rágni semmiképpen sem. Évente nagyon sokan kerülnek amiatt fogorvoshoz, mert jeget rágtak és emiatt letört a foguk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Sokan rágják a körmüket. Általában a szorongó, ideges emberek szokása ez. A lerágott körmök nemcsak esztétikailag jelentenek csúnya látványt, de még a körömrágás is okozhat sérülést nemcsak a fogakban, hanem a száj nyálkahártyáján is, nem beszélve arról, hogy a körömrágás során mennyi kórokozó juthat be a szájüregbe, amelyek sok betegség okozói lehetnek.

A kemény cukorkák nemcsak nem egészségesek, de rendkívüli módon károsítják a fogakat, hiszen fogszuvasodást okoznak, de a textúrájuk miatt a fogak akár le is törhetnek.

A burgonyaszirom ugyan nem tesz kárt a fogakban, hiszen szinte elolvad a szájban. Vagyis kárt tesz, hiszen a benne lévő keményítő a fogak közé szorulva könnyen előidézheti a baktériumok elszaporodását, ami a fogak szuvasodását segíti elő.

A cigaretta rendkívül káros az egészségre nézve, hiszen számtalan rákkeltő anyagot tartalmaz. Sok esetben okoz a szervezetben gyulladást, ami krónikus betegségek kialakulásához vezethet. A cigaretta az egyik kiváltó oka a szájüregi ráknak, nem beszélve arról, hogy csúnyán elszínezi a fogakat és még kellemetlen leheletet is okoz.

Az irodisták gyakran vesznek a szájukba olyan dolgokat, amelyek az íróasztalukon megtalálható. Ilyen lehet például a toll vége, ami nemcsak kárt tehet a fogakban, de még a baktériumok szájüregbe kerülésének is kedvez.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*