fbpx

Miért fontos a jó emésztés?

Sematikus ábrán az emésztőrendszer megjelenítése piros színnel.

Már a reklámokban is egyre többször ajánlanak olyan csodaszereket, pirulákat, amelyek jót tesznek az emésztésünknek. Azonban elsősorban arra kellene törekedni, hogy egészségesen táplálkozzunk és rendszeresen mozogjunk, hiszen akkor előbb-utóbb az emésztésünkkel sem lesznek problémáink, vagy legalábbis sokkal kevesebb gondot okoz majd, mint korábban.

Az emésztés egy nagyon fontos folyamat. Már a szájban elkezd emésztődni az étel, mégpedig a nyálunk segítségével. Ahhoz, hogy az emésztésünk megfelelő legyen, lényeges, hogy minden egyes falatot alaposan megrágjunk. Ha ez nehezünkre esik, akkor próbáljunk meg étkezés közben minden zavaró tényezőt kiiktatni és csakis az ételek ízére koncentrálni.

Az étel a száj után a gyomorba kerül, ahol a nyál még legalább egy órán keresztül tovább bontja az ide kerülő táplálékot. Ezt követően a gyomor elkezd dolgozni, vagyis emésztőnedveket kezd el termelni. Ilyen emésztőnedvek például az ásványi sók, az enzimek, a nyál, a sósav és a víz. A gyomorsavnak az az elsődleges feladata, hogy az ételben lévő káros adalékanyagokat, parazitákat és mikrobákat elpusztítsa. Miután a gyomorban lévő táplálék kellőképpen savassá változott, a vékonybélbe vándorol. A vékonybélnek igen fontos feladata és szerepe van az emésztésben, hiszen az emésztés és a táplálékfelszívódás nagy része itt zajlik.

Miközben az étel a vékonybélben emésztődik, a máj is megkezdi fontos munkáját, vagyis elkezd epét termelni. A hasnyálmirigy sem tétlenkedik, hiszen a keményítők lebontása a fő munkája. Ebben van segítségére a sok-sok enzim, a víz és az ásványi anyagok. A táplálék alkotórészei a vékonybél falán keresztül a véráramba kerülnek, majd innen jutnak el a májhoz, vagyis az emberi szervezet méregtelenítő szervéhez.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az emésztésben az epének is központi szerepe van, hiszen a lúgos kémhatása miatt a gyomorsav hígításában játszik központi szerepet. Az emésztés egyik gátja, ha a szervezetnek ezen része savas kémhatású. A nem megfelelő emésztés elhízáshoz is vezethet, nem beszélve arról, hogy a táplálék egy része nem képes felszívódni, hanem a béltraktusban marad, majd ott elkezd rothadni, erjedni, amely a káros baktériumok szaporodását is elősegíti. Ezek a baktériumok mérgező gázokat szabadítanak fel, amelyek tovább gátolják az emésztő folyamatokat, amelyek aztán kellemetlen panaszokat idéznek elő. Ha a probléma nem kerül valamilyen módon orvoslásra, akkor a beleknek egyre rosszabb lesz a táplálékfelszívó képessége és az emésztés egyre nehézkesebbé válik. Nem beszélve arról, hogy így az emberi szervezetben egyre több méreg- és salakanyag szaporodik fel, amely egyrészt rontja az emberi egészséget, másrészt egyre nagyobb terhet ró az ember szerveire, köztük szervezetünk fő méregtelenítőjére, a májra is.

  1. Dömök Jánosné

    SOK gyomorsav oka és mi a gyógynövényes alkalmazás, jelen pillanatban pantoprazolt szedek és ventert eset,székrekedést csinál a Betegségem diagnozisa gyomornyálkahártya sorvadás autóimun betegsés Mivel lehetne természetes módon gyogyitani

  2. Ismerősöm gyomrának kétharmadát épben eltávolitották adenocarcinoma miatt mirigyekben áttét nem volt kimutatható. A daganat érbetörés feltétele miatt kemót javasolt az onkológus.Mi viszont szeretnénk természetes gyógymódot találni.Kérjük aki tud segitsen föleg gyogyitoszemélyek a megadott email cimen.SŰRGŐS.

  3. Dömök Jánosné

    nem tudok hozzászolni mivel még nem tartok itt jelenleg felirják panteprazolt és a ventert ,de ze megfogja székletet még még nem tudom mit tegyek kapom a B12
    VÁROM Aszövettani eredényt

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük