Egy hölgy kettétör kezében egy cigarettát.

A dohányzás az egyik olyan halálok, amely elkerülhetővé válhatna. Világszerte emberek százezrei halnak meg a dohányzás miatt kialakult betegségektől. És nagyon sok olyan ember is meghal a dohányzás miatt, akik soha életükben nem cigarettáztak, de dohányfüstös környezetben voltak kénytelenek élni. Szerencsére ma már egyre többen ismerik fel a dohányzás okozta káros hatásokat és próbálkoznak mindenféle módszerrel – vagy csak egyszerűen a saját akaratukkal –, hogy örökre megszabaduljanak bűzös és az egészségre káros szenvedélyüktől.

A cigaretta égésekor kétféle füst keletkezik. Az egyik az elsődleges, amely a belégzéskor jön létre. A másik a másodlagos, amely a cigaretta szívás nélküli égésekor képződik. A kétféle füsttel gázok és részecskék szabadulnak fel. Ezek a részecskék szénhidrogénekből, kátrányból, vízből és nikotinból állnak, és ezek be tudnak jutni a tüdőbe, a légcsőbe, a hörgőkbe és a legkisebb légutakba is. A legnagyobb mennyiségben a következő gázok keletkeznek: hidrogén-cianid, nitrózaminok, acetaldehid és a nitrogén-oxidok. Ezek a gázok súlyos károkat képesek okozni az emberi szervezetben. A gázok „támadására” a szervezet növelni kezdi az enzimek, a szabad gyökök és az oxidánsok kibocsátását, amelyek a sejteket és a tüdő szöveteit kezdik el pusztítani. A légzőrendszert nyálkahártya borítja, amelynek gyulladását is előidézheti a dohányfüst. Egy bizonyos idő eltelte után a tüdő már nem lesz olyan rugalmas, nem lesz képes a normális funkcióját betölteni, vagyis nem tud megfelelően működni és már képtelen lesz elegendő oxigénnel ellátni a vért.

Azt hiszem, a fent leírtak elegendő oknak számítanak, hogy minden dohányos felhagyjon káros szenvedélyével. De ha ez mégsem lenne elég, lássunk még néhány indokot arra, hogy miért olyan égetően fontos, hogy abbahagyjuk a füstölést. A dohányzás halálos betegségeket okoz, hiszen a test minden egyes szervére és működési rendszerére káros hatást gyakorol.

A dohányzás teljesen tönkreteszi és elpusztítja a légzőrendszer teljes védekezését, és a tüdő olyan súlyosan károsodik, hogy akár súlyos légzőszervi problémák is kialakulhatnak. A dohányfüst tele van káros anyagokkal. Eddig 43 olyan anyagot azonosítottak, amelyek rákot okozhatnak. Nem csak tüdőrákot. A dohányzás felelőssé tehető a száj-, a gége-, a nyelv-, az ajak-, a torok-, a nyelőcső- vagy éppen a nyálmirigydaganatok kialakulásáért.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A dohányzás egyéb betegségeket is generálhat az emberi szervezetben. Ilyen például az embólia, a szív- és keringési megbetegedések, a szívroham. Dohányzás következtében az erek is elzáródhatnak, hiszen a szén-monoxid és a nikotin belélegzése nemcsak meggyengíti az artériák falát, hanem hatására különböző lerakódások keletkeznek az erek falán, amely a vér szabad áramlását nehezíti meg, ez pedig vérnyomásemelkedést és koleszterinszint-növekedést idéz elő. A dohányzás miatt kialakult szívbetegségek kialakulásának kockázata azért is nő meg, mivel a szívizom nem jut elegendő oxigénhez.

Ha ellátogatunk egy tüdőklinikára és belépünk egy kórterembe, találkozhatunk olyan személyekkel, akik krónikus légúti megbetegedésben, tüdőrákban, vagy tüdő-, illetve szívbetegségben szenvednek. A tíz esetnél kilencben minden valószínűség szerint a dohányzás a felelős. Igaz, hogy hallottam olyan esetről, hogy valakinél 56 éves korában diagnosztizáltak súlyos tüdőbetegséget, pedig már húsz éve nem vett szájába cigarettát. Természetesen ez csak egy kiragadott példa. A betegségek kockázata jelentősen lecsökken, ha valaki abbahagyja a dohányzást, de még így is előfordulhat, hogy a káros szenvedély megbosszulja önmagát. Olyan egyénnél is kialakulhat tüdőbetegség, aki soha életében nem dohányzott, és lehet, hogy elkerüli a betegség azt, aki világéletében pöfékelt. Azonban az élet nem szerencsejáték, nem szabad azt gondolnunk, hogy velünk nem történhet meg, hogy betegek leszünk. Bárkivel megeshet, de ha esélyt sem adunk rá, akkor csak nagyon kicsi a valószínűsége, hogy egyszer egy lehangoló tüdőosztályra kerülünk. Határozza el magát még ma és néhány napon belül kezdjen el búcsút inteni az utolsó cigarettájának. Ha úgy érzi, hogy egyedül képtelen felhagyni a káros szenvedélyével, akkor forduljon a háziorvosához tanácsért, segítségért. Meglátja, napok, hetek múltán hálás lesz, hogy elolvasta ezt a cikket és lépéseket tett a jobb, egészséges élet irányába. Kívánom, hogy minél hamarabb sikerüljön a leszokás és a nemdohányzók népes táborát gyarapítsa!

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

 1. A dohány maga kellemes illatú. Égésterméke büdös,
  de meg lehet szokni. A cigaretta amúgy nagyon
  hasznos a gyógyászatban, mert minden ismeretlent
  a számlájára lehet írni… na meg a markáns állami
  jövedelem. De hogy egy pozitiv tulajdonsága se volna,
  ami a dohányosra hat, nem hiszem el.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*