fbpx

Milyen fizikai tünetei lehetnek a szorongásnak?

Fiatal nő szemét eltakarva áll az utcán, körülötte a járókelők homályosak.

A szorongásnak nagyon sok fizikai tünete lehet. Egyik legjellemzőbb tünete nem más, mint a gyors szívverés. Ha azonban ez állandósul, akkor idővel kialakulhat magas vérnyomás, szívbetegség, az artériák is megkeményedhetnek, emellett megemelkedhet a koleszterinszint, illetve stroke és szívroham is kialakulhat.

A heves szívdobogással a gyorsabb lélegzetvétel is együtt jár. Mindemellett szorongás is kialakulhat, ami szintén megakadályozza a normális lélegzetvételt. Ez az állandósult állapot pedig nemcsak légzési problémákat, hanem komoly tüdőbetegségeket is okozhat, mint például COPD, asztma.

Szorongásos állapotban a testünk óhatatlanul is készen áll a védekezésre. Ilyenkor az izmaink jelentősen megfeszülnek, majd amikor már nem stresszelünk és szorongunk, akkor az izmaink ismét ellazulnak. Ha azonban a szorongás állandósul, akkor a vállizmok és a nyak izmai állandó feszes állapotban maradnak, ami viszont olyan betegségeket is okozhat, mint a fejfájás vagy éppen a migrén. A meditáció, a mélylégzés-technika és a jóga segíthet a szorongás leküzdésében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amikor szorongunk vagy idegesek vagyunk, akkor a szervezetünk extra glükózt kezd el tárolni. Az állandó szorongás azonban a vércukorszintet is állandóan magas szinten tartja, ami megannyi betegség kialakulásához vezethet. Ilyen például a cukorbetegség, a stroke, a szívbetegség és a vesebetegség.

Tudnunk kell, hogy gyakori szorongás mellett az immunrendszer reakciója is jelentősen lecsökken. Mit is jelent ez? Az immunrendszert éppen megtámadni készül egy baktériumtörzs, azonban mi szorongunk, ilyenkor az immunrendszer azzal foglalatoskodik, hogy csökkentse a szorongást és a szorongás miatti betegségek kialakulását. Csökken a reakcióideje, ami azt eredményezi, hogy nem tud kellőképpen vagy sehogy sem reagálni a baktériumok támadásaira. És ez nem csak fertőzések, hanem komoly betegségek kialakulásához is vezethet.

A stressz és a szorongás gyakran okoz emésztési problémákat és hasi panaszokat. Ilyen tünet lehet a hasfájás, a hányinger és a hányás is. Olyan emésztési problémák is kialakulhatnak, mint az irritábilisbél-szindróma, amit sokan csak IBS-ként ismernek.

  1. Fazekas Anna

    Engem mindig a labilis idegzetű, mentálisan zakkant, agresszív nők vettek célba, akiknek mindig bajuk volt velem. Annyira magas a szorongás szintem több évtizede, hogy már nem tudom lassan megoldani a kommunikáciís helyzeteket, problémájat amelyejet ezek a brteg nők okoztak. Azt gondolom, hogy ennek a traumanak a feldolgozása nagyon nehéz, én magam is belefáradtam abba, hogy elkerüljem a kötekedő, provokáló elmebetegeket. Persze elengedem a fájdalmajat is, de a helyzetek ismétlődnek anélkül, hogy oit adnék rá és kezdődik minden előlről. Ezt csak az érti meg, aki lakott vagy dolgozott már együtt pszichopata szomszéddal vagy kollégával. Borzalmasan rombolóak. Többszöri költözés és munkahelyváltás után is mindug van egy beteg lény, akinek fekete bárány vagyok és mindent megtesz, hogy lejárasson, zaklasson, ellehetetlenítse a munkámat vagy a családi életemet.

  2. Kedves Anna,

    Problémáddal nem vagy egyedül. Nekem az anyám ilyen akaratos, pszichopata lény. Egy teljes családot tett tönkre, felmenőket, leszármazókat egyaránt. Mindig megalázza az embert a beszólásaival. Irígy, féltékeny energiavámpír. Apám ebbe rokkant bele, már nincs közöttünk. 😔 Ikertestvérem mindig is izgága volt, sokat bántotta Őt is lelkileg. Nekem születésem óta meg vannak feszülve a felsőtestem izmai. Tudatosan kell lazítanom, vállakat leengedni. Szorongok minden pillanatban.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük