fbpx

Milyen forrásokból szerezhetjük be az A-vitamint?

Fapadlón ételek: tejtermékek, tojás, vágódeszkákon húsok és hal.

A-vitaminra mindenkinek szüksége van, hiszen jót tesz a szem, a bőr és az immunrendszer egészségének. Az A-vitamin nem más, mint a retinoidoknak nevezett anyagcsoport neve. Ezt a vitamint természetes forrásokból is bevihetjük a szervezetünkbe. Már napi egy csésze piros paprikával is fedezni tudjuk a szervezetünk A-vitamin szükségletét.

Az A-vitamint állati és növényi forrásokból is bevihetjük a szervezetünkbe. Gazdag forrásai közé tartozik a hús, a baromfi, a hal, a tejtermék, illetve a zöldségekben és gyümölcsökben is fellelhető ez a vitamin, mint például a spenótban és a sárgarépában.

A marhamáj is nagy mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint, amire szüksége is van az embereknek, hiszen ez a vitamin nagyban hozzájárul az immunrendszer megerősödéséhez, amelynek nagy szerepe van abban, hogy megvédjen bennünket a különféle fertőzésektől és betegségektől, azaz a kórokozók támadásaitól. Ez a vitamin az antitestek termelésében is aktívan részt vesz.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az A-vitamin egyes szervek munkáját is elősegíti, mint például a tüdő, a vesék és a szív munkája lesz könnyebb, ha elegendő A-vitamin van a szervezetünkben. A sütőtök nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, amely egy antioxidáns anyag, és a szervezetünkben A-vitaminná alakul át.

Az A-vitamin hiánya sokféle betegség okozója lehet. Amennyiben hiányunk van ebből a vitaminból, úgy nagy eséllyel alakul ki esetünkben éjszakai vakság. A sárgarépa nagy mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy rendszeresen fogyasszuk ezt a zöldséget.

Az A-vitamin segíti a szervezet természetes védekezőképességét, erősíti azt betegségek és fertőzések esetén. A gyenge fényviszonyok között is segít a látás megerősítésében, illetve ez a vitamin a bőr számára is nagy fokú egészséget biztosít.

Az A-vitamin vagy retinol jó forrásai közé tartozik a sajt, a tojás, az olajos halak, a tej, a tejtermékek, a máj, a májtermékek. A béta-karotin jó forrásai közé tartoznak a sárga, a narancssárga és a zöld leveles zöldségek, mint a spenót, sárgarépa, sütőtök, édesburgonya.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük