Véraláfutás egy idősebb hölgy könyékhajlatánál.

A véraláfutás leggyakrabban akkor keletkezik a bőrön, ha balesetet szenvedtünk vagy egyszerűen csak beütöttük a végtagunkat valahová. Azonban vannak olyan betegségek, amelyek miatt könnyedén, már kisebb sérülés miatt is megjelenhet rajtunk a véraláfutás.

A véraláfutás nem más, mint a bőr alatti kis vérerek, hajszálerek törése és vérzése. A kor előrehaladtával ezek a hajszálerek jóval törékenyebbé válnak, így gyakran keletkeznek a vékony bőrön véraláfutások. Ezek a zúzódások bármilyen életkorban is keletkeznek, nagyon ártalmatlanok és semmiféle kezelést nem igényelnek.

Ha idősebb korban jelentkezik, akkor sincs oka az aggodalomra. Idősebbeknél általában mindig ugyanazon a helyen keletkezik ilyen véraláfutás, általában az UV-sugárzásnak kitett bőrfelszínen, például a kézfejen vagy az arcon.

Az ilyen véraláfutások keletkezése sokkal gyakoribb a nők, mint a férfiak körében. Léteznek olyan gyógyszerek, például az ízületi gyulladásra szedett pirulák, amelyek hajlamosítanak az ilyen véraláfutások megjelenésére, mivel ezek a bőrt vékonyabbá teszik, így azok hajlamosabbak lesznek a kisebb-nagyobb sérülésekre, pontosabban érzékenyebbek lesznek a külső behatásokra.

Vannak bizonyos véralvadást csökkentő gyógyszerek, mint az Aspirin, amely szintén hajlamosabbá tesz a bőr alatti bevérzésekre. Csak emiatt ne hagyja abba a gyógyszerek szedését, inkább fedje azt el színezett testápolóval.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Léteznek olyan gyógynövények, amelyek szintén okozhatnak érelváltozásokat, pontosabban elősegítik a véraláfutások megjelenését a bőrön. Ilyen gyógynövény a fokhagyma, a Gingko biloba, a ginszeng, a gyömbér vagy a fűzfakéreg.

Bizonyos antidepresszánsok is hajlamosítanak a véraláfutások megjelenésére.

A túlzásba vitt alkoholfogyasztás károsítja a májat és májcirrózist okoz. Egy idő után a máj leáll azon fehérjék termelésével, amelyek meggátolják a vérrögképződést. Ilyenkor vérzékenység jelenik meg, amely legfőképpen véraláfutás formájában jelentkezik.

Egyes vitaminok hiánya is okozhat hasonló jellegű problémát. A C-vitamin hiánya például okozhat vérzékenységet. Felelőssé tehető például az orr- vagy az ínyvérzésért. Az is nagy gond, ha valakinek olyan bélrendellenessége van, ami megakadályozza, hogy a tápanyagok hasznosuljanak.

A vasculitis vagy érgyulladás is produkálhat hasonló tüneteket. A véraláfutások mellett megjelenhet zsibbadás, fekélyek és lila foltok a bőrön.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*