Hosszú, festett, ápolt ősz hajú hölgy.

Miért van az, hogy az egyik ember még 50-60 éves korában sem, vagy csak alig őszül, míg mások már huszonévesen is kénytelenek befesteni a hajukat, mert egyre több ősz hajszállal rendelkeznek? Egyik oka a haj gyors őszülésének a genetikában keresendő. Ha a szüleink vagy a nagyszüleink is korán őszültek, nagy esélyünk van arra, hogy mi is ezt örököltük, de természetesen nem törvényszerű dolog ez. Viszont nem csupán a genetika szólhat bele az életünkbe, hanem egyéb tényezők is okozhatják azt, ha túl hamar őszbe csavarodik a fejünk.

Egy autoimmun bőrbetegség, az alopecia areata is okozhatja a haj idő előtti őszülését. Ilyenkor az immunrendszer a hajhagymák ellen indít támadást. Amikor a beteg tünetei csökkennek a gyógyszerek hatásai miatt, akkor a haj újra kinőhet ugyan, de előfordul, hogy ezek a hajszálak már őszek lesznek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Sajnos ma nagy probléma a légszennyezettség. A környezetben előforduló szennyező anyagok is elősegíthetik a haj gyorsabb őszülését. Ezek a vegyi anyagok szabad gyökök elszaporodásához vezethetnek, ami oxidatív stresszt okoz a szervezetben. Az oxidatív stressz viszont kárt tesz a melanintermelésben, ami a haj színéért felel. Minél kevesebb melanin termelődik a szervezetben, annál világosabb lesz a haj színe.

A stressz nem tesz jót sem a fizikai, sem a mentális, sem pedig a szellemi egészségnek. Azt mindenki nagyon jól tudja, hogy a stressz megbetegít, de még a gyorsabb őszülést is előidézheti. Éppen ezért nagyon fontos hatékony stresszkezelési módszereket megtanulni, hiszen az általa okozott őszülés a legkisebb probléma. A folyamatosan fennálló stressz rengeteg betegség okozója lehet.

A dohányzás egy nagyon egészségtelen szokás. A cigarettafüstben rengeteg rákkeltő anyag megtalálható, amelyek hatására szabad gyökök szabadulnak fel az emberi szervezetben, ami szintén felgyorsítja az öregedési folyamatokat, többek között az őszülés folyamatát is.

A hormonális változások sok mindenre hatással vannak. 30 éves kor után a hajnak már nem lesz olyan a minősége, mint korábban volt. A haj állapotát meghatározza a terhesség és a menopauza is. A posztmenopauzába lépő nők tapasztalhatják meg leginkább a haj változásait, hiszen ilyenkor a haj nemcsak megőszül, de jelentősen meg is ritkulhat.

Ehhez a cikkhez 3 hozzászólás

  1. szovák istván

    Az őseim majd 100 évesek voltak és mind ősz pedig akkor még nem volt légszennyeződés

  2. Kalmár László

    Lehet, hogy az őseid már korábban kitaláltak, valami “szuper” hajfestési módot, oszt jónapot.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*