Stroke kiindulási pontja egy női fejen sematikus ábrázolásban.

Bizonyára hallotta, hogy nők és férfiak esetében eltérőek lehetnek a szívroham tünetei. Ez a megállapítás igaz lehet a stroke esetében is. A következőkben arról olvashat, hogy a hölgyeknek milyen tünetekkel kell számolni, amelyek stroke-ra utalhatnak, illetve milyen tényezők vezethetnek ehhez a betegséghez.

Stroke szempontjából veszélyben vannak azok a nők, akik gyakran szenvednek migréntől. Főként azok vannak nagyobb kockázatnak kitéve, akiknél a migrén során olyan tünetek jelentkeznek, mint homályos látás, fény-, illetve hangérzékenység.

A menopauza szakasza minden nő számára hordoz bizonyos mértékű veszélyeket, kockázatokat, de azok a nők, akik valamilyen hormonpótló terápiában részesülnek, még nagyobb veszélynek vannak kitéve. A hormonális kezelések ugyanis nem veszélytelenek, vagyis jelentősen megnövelik a stroke kialakulásának a kockázatát.

Akik valamilyen szívbetegségben, például szívritmuszavarban szenvednek, mindenképpen járjanak orvosi ellenőrzésre, mivel a szívbetegségek is okai lehetnek a stroke kialakulásának.

A nők általában hosszabb ideig élnek, mint a férfiak. Ki gondolta volna, hogy a hosszabb élet is hordozhat magában veszélyeket? Márpedig az előrehaladott életkor szintén rizikófaktornak számít a stroke szempontjából.

A fogamzásgátló tabletták nagyfokú védelmet jelenthetnek, ha nem szeretnénk teherbe esni, viszont ezeknek a piruláknak a szedése nagyon sok mellékhatással jár együtt. Azok az idősebb nők, akik fiatalabb korukban szedtek ilyen pirulákat szintén abba a táborba tartoznak, akiket fenyegethet a stroke veszélye.

Milyen tényezők vezethetnek még ehhez a betegséghez? Az idősebb életkor szintén rizikótényező lehet, de a stroke nagyobb eséllyel alakulhat ki azoknál, akik dohányoznak, akiknek magas a vérnyomásuk, illetve akik cukorbetegségben szenvednek.

Ahhoz, hogy elkerüljön bennünket ez a betegség, nem árt elővigyázatosnak lenni. A mozgás ez esetben is sokat segíthet. Mozogjon hetente legalább 3-4 alkalommal 40-40 percet. A rendszeres testedzés ugyanis csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Jó választásnak bizonyulnak a mérsékelt intenzitású aerob tevékenységek, de a gyaloglás, az úszás és a kerékpározás is nagyon hasznos szervezetünk számára.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha dohányzik, mindenképpen hagyjon fel ezzel a káros szenvedélyével, hiszen nagyon káros az egészségre és még a stroke kialakulásának kockázatát is jelentősen megnöveli.

Az elhízás és a túlsúly megemeli a vérnyomást, amely a stroke kockázatát is megnöveli. Törekedjen a korának és a nemének megfelelő testsúly elérésére, ennek érdekében váltson életmódot.

Ha cukorbetegségben szenved, rendszeresen járjon ellenőrzésre és bármilyen apró, negatív változást is tapasztal az állapotában, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

Alkoholt csak mértékkel és alkalomszerűen fogyasszon, hiszen a túlzásba vitt alkoholfogyasztás miatt is kialakulhat ez a rettegett betegség.

Ha alvászavarban szenved, mindenképpen keressen fel szakorvost, ugyanis az alvási apnoé szintén megnövelheti a stroke kialakulásának kockázatát.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*