fbpx

Szükségünk van az algákra!

Algák táplálékkiegészítőként tabletta formában.

Napjainkban az egészséges életmód részeként már-már megszámlálhatatlan mennyiségű táplálékkiegészítővel találkozunk. Sokan joggal teszik fel a kérdést: vajon tényleg szükségünk van ennyi mindenre? Arról is sokat hallunk, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben már nem található elegendő vitamin és ásványi anyag. Ez igaz, de ennek ellenére az étkezésünk nagy részét mégis ezeknek kell kitenniük.  Ezek mellett szedhetők a jó minőségű, vitaminokat és egyéb tápanyagokat szerves kötésben tartalmazó táplálékkiegészítők. A legtöbb készítmény izolált összetevőket tartalmaz, amelyek nem hasznosulnak olyan jól, mint az élő zöldségekben, gyümölcsökben lévő társaik. Utóbbiakban ugyanis szerves (kelát) kötésben vannak jelen a tápanyagok, arányuk pont a szervezet számára hasznosítható formában szerepel.

Vannak azonban táplálékkiegészítők, melyek szinte az élelmiszer kategóriába sorolhatók, mert nem izolált vitaminok és ásványi anyagok vannak bennük, hanem vagy maga a gyógynövény tömény koncentrációban, vagy hatóanyagkomplexek fermentált formában. Az algákból készült táplálékkiegészítők is hasonlóan komplex készítmények. Bizonyos országokban az algák ráadásul a táplálék részét képezik. Japánban szinte minden étlapon szerepelnek, különféle fogásokba “rejtik” ezt a gazdag energiaforrást. Tulajdonképpen az algákkal egy-egy szegényebb térség tápanyagellátását is meg lehetne oldani. Sajnos a jóléti társadalmakban élők sem táplálkoznak mindig változatosan, illetve nagy mennyiségben fogyasztanak teljesen haszontalan, tápláléknak nem nevezhető, rengeteg vegyi folyamaton átesett “objektumokat”, mint a kekszek, édességek, a hamburger stb.

Miért hasznosak az algák?

Algákat már nagyon régóta fogyaszt az emberiség, hogy csak egy példát említsünk, a mai Mexikóvárostól nem messze élő bennszülöttek a tó felszínéről “nyálkás” anyagot gyűjtöttek össze, majd a napon megszárították, és pogácsaként fogyasztották. Ugyanilyen eljárással készítenek pogácsát afa algából ma is a Csád-tó mellett élő afrikai törzsek.

Joggal nevezhetjük szupertápláléknak az algákat. A legelterjedtebb fajták a spirulina, chlorella és az afa alga. Ezek édesvizekben előforduló, úgynevezett mikroalgák, tehát mikroszkopikus méretűek, viszont elképesztően komplex összetételűek. A bennük található összetevők szinergikus rendszert alkotnak, tehát egymás hatását erősítik. Talán nincs is még egy olyan élelmiszer, amelyben ennyi hatóanyag zsúfolódna össze. Az algák  fehérjetartalma a húsokénál sokkal nagyobb, mindazonáltal nem terhelik meg az emésztőrendszert.

Chlorella – a legjobb klorofillforrás

A chlorella alga méltán nevezhető a zöld növények között uralkodónak klorofilltartalmát tekintve. A klorofill intenzíven méregtelenít, a lerakódott nehézfémeket is képes eltávolítani a szervezetből, emellett az egyik legjobb magnéziumforrás. Szerkezetében hasonlít a hemoglobinhoz, ám míg abban vas található, a klorofill magnéziumkötéseken alapszik. Ha szaunázás előtt pár órával fogyasztjuk, akkor a felszabadult nehézfémeket megköti, és azok a bélrendszeren keresztül kiürülnek. A chlorellában emésztőenzimek is találhatók – mint például a pepszin –, melyek az emésztés hatékonysága terén nyújtanak segítséget. Az alga serkenti a bélmozgást, így segít megelőzni a pangás miatti lerakódásokat a bélfalon, és ezáltal a visszamérgeződést is. Hatékony továbbá fekélyek, bélgyulladás, Chron-betegség esetén is. Védi a sejteket a szabad gyökökkel szemben, sejtregeneráló hatású, szinte az összes vitamint tartalmazza. A magas vérnyomással küzdők számára jó alternatíva a természetes megoldásra.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A spirulina alga

A spirulina lágyabb sejtfallal rendelkezik, így méregtelenítő hatása nem annyira erős, mint a chlorelláé, cserébe viszont jobban hasznosulnak a benne lévő tápanyagok. Vitamin- és mikroelem-tartalma  szintén nagyon magas, a legtöbb B12-vitamin benne található, és a béta-karotinoidok teljes spektrumát tartalmazza. A benne lévő fehérjék tartalmazzák mind a kilenc esszenciális aminosavat.

Kedvező hatásai:

  • daganatellenes,
  • serkenti a lép működését,
  • lúgosítja a szervezetet,
  • immunrendszer-erősítő,
  • jótékonyan hat a bélflórára,
  • nagyon jó GLA-forrás (gamma-linolénsav, mely hasznos a szív és ízületek számára).

Tehát, még ha nehezen is tudunk választani a rengeteg táplálékkiegészítő közül, az algákkal rossz döntést nem hozhatunk.

1 hozzászólás

  1. Major Mária

    Minden cikk az egészségünket szolgálja, nagyon jó ez ebben az “emberellenes” világban. Jó érzés olvasni, és érezni, hogy segitséget kapunk általa. Köszönet érte!

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük