fbpx

Tippek, hogy elkerüljük a karácsonyi stresszt

Szobában a kanapén kötött pulóverben és mikulássapkában ülő nő felemelt karokkal és csukott szemmel kiabál, háttérben karácsonyfa, könyvespolc.

A karácsony nem mindenki számára jelent csillámporos, vidám időszakot. Sok házasságban ebben az időszakban tetőznek a gondok. A túlköltekezés, a meg nem osztott otthoni feladatok, a nemszeretem rokonlátogatások mind-mind egy szikrát jelentenek ahhoz a bizonyos tűzlobbanáshoz. Néhány tipp talán segíthet a családi perpatvar elkerülésében.

Az emberek egy része módszeresen leír mindent, ami az életével kapcsolatos, pontosabban, ami az életéhez szükséges. Ezek az emberek nem is idegeskednek annyit, mert szigorúan tartják magukat a tervhez és ez megnyugvással tölti el őket. Amennyiben a házasfelek is tartanak ünnep előtt egy családi kupaktanácsot, és mindent alaposan megbeszélnek, akkor van esély a konfliktusok elkerülésére, az ellenvélemények megvitatására és az arany középút megtalálására. Lényeges, hogy mindenkinek legyen saját feladata, amelyet örömmel teljesít, hogy aztán az ünnepek alatt mindenki nyugodt és felszabadult legyen.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Számtalan vitát robbanthatnak ki az ünnepek alatt a családi látogatások. Ezekről is beszélni szükséges ünnepek előtt, hiszen nem minden családban felhőtlen a rokonok közötti viszony. Amennyiben már így alakult, pusztán az ünnep miatt tilos erőltetni a nagy családi összejöveteleket. Ennek ellenére azt gondolom, hogy túlságosan is rövid az élet az ilyen családi háborúkhoz. A megbocsájtás nagyon sok tüskétől szabadíthat meg bennünket, ami pozitívan hat a testi és a lelki egészségünkre is.

Egész egyszerűen képtelenség mindent belezsúfolni az ünnepek alatti néhány napba. Ha egész évben kitartóan dolgoztunk, és csak év végén van néhány szabadnapunk, akkor semmiképpen sem szabad magunkat az elvégzendő munkákba hajszolni. Nem a ragyogó és tisztára sikált lakástól leszünk ugyanis boldogabbak, hanem attól, hogy minőségi időt töltünk el a szeretteinkkel. Sokan ott rontják el, hogy tökéletes ünnepre vágynak, de mivel tökéletes ember nem létezik, így tökéletes ünnepben sem szabad reménykedni. Ha nem így gondolunk az ünnepre, annál nagyobb lesz az örömünk, minél jobban sikerül a karácsony.

A család tagokból áll és rendszert alkot. Nem egyetlen ember felelős a családtagok boldogságáért, hanem mindenkinek bele kell tenni a közösbe valamit és valamennyit, hogy mindenki élvezhesse az ünnepek által nyújtott örömöket, és hogy békesség költözzön a családi fészekbe.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük