fbpx

Több antioxidánst és kevesebb méreganyagot tartalmaznak a bioélelmiszerek

Egy zöldségekkel megrakott teli kosarat emel magasba egy kéz.

A bioélelmiszereket környezetkímélő és állatbarát módon állítják elő, ez nem újdonság. De a biotáplálék egészségesebb és talán antioxidánsokban is gazdagabb, mint a hagyományos étel? Ez évek óta vitatott kérdés. Egy nemzetközi kutatócsoport meggyőző bizonyítékokkal szolgál: a bioélelmiszerek sokkal több antioxidánst tartalmaznak, mint a hagyományos táplálék. Ugyanakkor a bioétrend – a tudósok szerint – lényegesen kevesebb méreganyaggal szennyezett.

A bioélelmiszerek akár 69%-kal több antioxidánst tartalmaznak

A biogazdák jót tesznek a környezettel. Az, hogy a termékeik egészségesebbek vagy antioxidánsokban gazdagabbak-e, mint a hagyományos módszerekkel dolgozó kollégáiké, évtizedek óta vitatott. Egy aktuális tanulmány most alátámasztja, hogy a bio- és a hagyományos termesztésű kultúrnövények bizonyítottan különböznek egymástól a tápanyag-összetételüket tekintve, és a bioélelmiszerek akár 69%-kal több antioxidánst tartalmaznak, mint a hagyományos táplálék. Ezt támasztják alá a „British Journal of Nutrition” oldalain 2014. július 14-én publikált nemzetközi tanulmány eredményei. A szerzők szerint a vizsgálat az eddigi legátfogóbb összehasonlítás, amelyet a bio- és a hagyományos élelmiszerek tápanyagtartalmáról végeztek.

Több antioxidáns – alacsonyabb megbetegedési rizikó

A szignifikánsan magasabb antioxidáns-tartalom többek között azért olyan fontos, mert sok vizsgálat az antioxidánsokat bizonyos daganatfajták és más krónikus betegségek alacsonyabb kockázatával hozza összefüggésbe. A tanulmány szerint a bioétrendben lévő magasabb antioxidáns-tartalom 1-2 plusz gyümölcs- és zöldségadagnak felel meg.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A bioélelmiszerek kevesebb kadmiumot tartalmaznak

Összehasonlításában a kutatócsoport lényegesen különböző értékeket állapított meg a toxikus nehézfémekre, például a biogazdálkodásból származó gyümölcsben, zöldségben és gabonában majdnem 50%-kal kevesebb a kadmium. A kadmium az ólommal és a higannyal együtt a legveszélyesebb nehézfémekhez tartozik, melyek a táplálékunkban előfordulhatnak.

A régi kutatási eredmények megcáfolva

Egy 2009-es vizsgálatban megállapították, hogy nincs bizonyítható különbség vagy szignifikáns táplálkozásfiziológiai előnye a bioélelmiszereknek. Akkoriban a megállapítás alapját csak 46 tanulmány képezte, melyek a haszonnövényekről, húsról és tejtermékekről íródtak. Idén a nemzetközi kutatócsoport majdnem nyolcszor annyi (343) tanulmányt értékelt ki. Most már sokkal több kiértékelhető adat áll ugyanis rendelkezésre, mint 5 évvel ezelőtt.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.