fbpx

Transzzsírban tocsogó ételek és a szívbetegségek

Bal oldalon rózsaszín háttérrel gyorséttermi és más egészségtelen ételek, jobb oldalon zöld háttér előtt gyümölcsök, zöldségek, középen egy mérőszalag.

Nagyon sokan szeretnek még napjainkban is gyorsétterembe járni és ott étkezni, pedig ezek a zsírban tocsogó ételek, de legalábbis a magas kalóriatartalommal bíró ételek és a hozzájuk felszolgált cukros üdítőitalok a lehető legtöbbet rontanak az egészségi állapotunkon. Főleg ha napi vagy heti rendszerességgel ilyen táplálékokat fogyasztunk. A gyorséttermi ételekkel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagyon kártékonyan hatnak a szív- és érrendszerre.

A mediterrán étrend egészségre gyakorolt pozitív hatásai vitathatatlanok. Ha egészségesebben szeretnénk élni és étkezni, csak együnk úgy, mintha a mediterrán térség valamelyikében élnénk, azaz kerüljön rendszeresen az asztalunkra friss zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonából készült pékáru, tészta és kenyér, olívaolaj, hüvelyesek, halak és néha egy-egy pohár vörösbor.

Ha azonban el szeretnénk kerülni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, akkor hanyagoljuk a panírozott, rántott, erősen fűszerezett és grillezett ételek fogyasztását, ne együnk sült krumplit és más zsírban sült vagy transzzsírt nagy mennyiségben tartalmazó ételeket, és a kólát és egyéb cukros üdítőitalokat is hanyagoljuk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ezek az ételek ugyanis mintegy 46 százalékkal emelik meg a hirtelen szívhalál kialakulásának kockázatát, ellenben a mediterrán táplálkozás jelentősen csökkenti azt. Érdemes tehát az egészséges étrendet választani, ha nem szeretnénk idő előtt szív- és érrendszeri betegségek miatt szenvedni, ugyanis ezek a betegségek nagyon sok lemondással járnak. Ha viszont kiiktatjuk az étrendünkből az egészségtelen fogásokat, akkor egészségesek maradunk és szinte semmi jóról nem kell lemondanunk az életben.

A transzzsírban gazdag ételek a szívkoszorúér-betegség kockázatát is megnövelik mintegy 56 százalékkal. Ezért mindenkinek, aki az úgynevezett egészségtelen ételeket preferálja, fokozatosan át kellene állnia a mediterrán vagy más egészséges étkezésre, mivel hosszú távon a szervezet sem tolerálja a transzzsírban gazdag ételeket. Eleinte csak kevesebbet járjunk gyorsétterembe vagy vásároljunk kisebb adagokat ezekből a menükből, illetve otthon próbáljuk elkészíteni ugyanazokat az ételeket, amelyeket a gyorsétteremben is meg tudunk vásárolni, annyi eltéréssel, hogy ezeket már egészséges változatban készítjük. Így legalább tudni fogjuk, hogy az adott ételek miből tevődnek össze és azt is, hogy egy-egy étkezés alkalmával hány kalóriát is vettünk magunkhoz.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük