fbpx

Vitamin- és magnéziumhiány is okozhatja a migrént

Fiatal nó fekszik a kanapén fejét fogva.

A migrén kialakulásában nagyon sok minden szerepet játszik. Kialakulhat hormonális problémák miatt, de létrejöttében nagy szerepe van az életmódnak és a táplálkozásnak is. A kutatások már régóta rámutattak arra, hogy egyes táplálékoknak nagy szerepük van a migrén kialakulásában, de arra csak nemrégiben jöttek rá, hogy egyes vitaminok és ásványi anyagok hiányának is nagy szerepe van a migrén létrejöttében.

A migrén voltaképpen nem más, mint egy idegrendszeri rendellenesség, amelynek nagyon sok kellemetlen tünete van. Ilyen például a homályos látás, a szédülés, a fejfájás, a hányinger és a fényérzékenység. Más tünetek is jelentkezhetnek, mint a hang- és szagérzékenység, illetve a végtagok zsibbadása. A kutatások azt mutatják, hogy sokkal több nő szenved migréntől, mint férfi. Ennek nem más a magyarázata, mint az, hogy a nőknél gyakrabban fordulnak elő hangulati ingadozások.

A migrén fiatalon is jelentkezhet, mégis a legjellemzőbb életkor, amikor először megjelenik, 35 és 55 éves kor közé tehető. A kutatók szerint a migrént egyes tápanyagok hiánya okozhatja, úgymint a D-vitamin, a magnézium, a B2-vitamin vagy a koenzim-Q10 hiánya. Ez utóbbi egy erős antioxidáns, amely szerepet játszik a sejtek energiatermelésében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A D-vitamint könnyen és egyszerűen pótolhatjuk, ha kimegyünk a napfényre, hiszen napfény hatására termelődik a szervezetünkben, ezért is nevezik napfényvitaminnak. A D-vitamin táplálékforrása a zsíros halak, a gombák és a tojássárgája.

A koenzim-Q10 nem más, mint egy vitaminszerű anyag, amelyet szintén táplálkozás útján vihetünk be a szervezetünkbe. Nagyobb mennyiségben tartalmazzák például az olajos halak, a marhamáj, a teljes kiőrlésű gabonák, a szezámmag, a brokkoli és a karfiol.

Magnéziumot nagy mennyiségben a zöld leveles zöldségek tartalmaznak, de természetesen más táplálékokban is megtalálható. A magnézium gazdag forrásai közé tartozik a bab, az avokádó, a tökmag, a joghurt, a füge, a banán és a mandula.

Ha migréntől szenvedünk, mindképpen tudjuk meg, hogy esetünkben nem ezeknek a tápanyagoknak a hiánya okozza-e a migrénes epizódokat.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük