fbpx

3 remek agyi funkciót támogató tápanyag

Egy asztalon sárgarépák, félbevágott alma és narancs, mellettük üvegkancsóban és üvegpoharakban sárgarépalé.

Nemcsak a testünknek, hanem az agyunknak is nagy szüksége van tápanyagokra, hiszen csak akkor lesz képes kielégítően és megfelelően működni, ha ezeket rendszeresen megkapja. Az agy számára fontos és nélkülözhetetlen tápanyagok támogatják és felgyorsítják az agyi funkciókat, jó hatással vannak a motivációra, és az éberséget is jelentősen fokozzák.

Az agyunkat is tápláló ételek a stresszszint csökkentésében is részt vesznek, sőt a szorongást is remekül oldják. Azok a személyek, akik megfelelő tápanyagokkal látják el az agyukat, nagyobb eséllyel kerülhetik el a kognitív hanyatlást. Az agy számára fontos tápanyagok támogatják a funkciók működését, így kisebb lesz az esélye, hogy idősebb korunkban olyan neurodegeneratív betegségben fogunk szenvedni, mint például a demencia vagy az Alzheimer-kór.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az agy számára fontos tápanyagokat tartalmaz a bacopa nevű gyógynövény. Ma már hazánkban sem ismeretlen, hiszen bioboltokban többféle formában is kapható. A bacopa nemcsak a gyulladást csökkenti, hanem antioxidáns hatással is rendelkezik, így eredményesen csökkenti az oxidatív károsodást okozó szabad gyököket.

A bacopa segítségünkre lehet a betegségek megelőzésében és a demencia kezdeti szakaszában is, hiszen ha elkezdjük fogyasztani, úgy lehetőség nyílik a betegség súlyosbodásának megakadályozására. A bakopa jó hatással van a memóriára is, így akár megelőzésként is nyugodtan fogyaszthatjuk.

A másik remek gyógynövény a gotu kola, amelynek a stressz csökkentésében van kiemelkedő szerepe, de a kognitív funkciók támogatásában is részt vesz. A gyógynövényt már régóta alkalmazzák szorongás csökkentésére, és álmatlanság esetén is bátran számíthatunk rá. Ahogy idősödünk, úgy felléphetnek enyhe kognitív problémák, azonban, ha el kezdjük a gotu kola fogyasztását, kisebb az esélye annak, hogy romlik az agyunk teljesítőképessége. Ez a gyógynövény még a stressz csökkentésében és a hangulatfokozásban is remekel.

A kognitív funkciók javításában a karotinoidok is aktív szerepet játszanak, melyek leginkább a sárgarépában találhatók nagy mennyiségben. Két vegyülete, a lutein és a zeaxantin nemcsak az agy, hanem a szem egészségét is védi. Mindkettő erős antioxidánsnak számít, így akár a szemben, akár az agyban lévő gyulladást is csökkenthetik. Ennek az erős antioxidáns hatásnak köszönhetően mérséklődhet a kognitív funkciók hanyatlásának kockázata.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük