fbpx

A Cayenne-bors és a candida

Cayenne-bors egészben és őrölt formában.

Míg az emberek nagy része a Cayenne-bors egészségügyi hatásait meglehetősen jól ismeri, addig csak kevesen tudnak a candida elleni pozitív hatásairól.

A Candida albicans nevű gomba könnyen eléldegél az emberi szájban, a húgy-ivarszervi traktusban és a bélrendszerben. Az emberi testben vannak mikroorganizmusok, így a Candida albicans is felfedezhető minden emberi szervezetben. Azonban a Candida gomba el is szaporodhat, ezt nevezzük candidázisnak. De mitől szaporodhat el ez a gomba a szervezetünkben? Ennek sok oka lehet. Kiváltó ok lehet a túl sok stressz, de a leggyakoribb bűnösök az antibiotikumok és a túlzásba vitt cukorfogyasztás. Ezek miatt a tényezők miatt nem csupán a gomba kezd el szaporodni a szervezetben, de az immunrendszert is elnyomja, legyengíti.

Az antibiotikumokról bebizonyosodott, hogy egyes esetekben hasznunkra válnak ugyan, azonban nagy károkat is okozhatnak, hiszen fel is boríthatja a szervezetben a káros és a hasznos baktériumok egyensúlyát az emésztőrendszerben. Tehát ki lehet jelenteni, hogy az antibiotikumok tartós szedése elősegíti a Candida albicans nevű gomba elszaporodását. Szerencsére azonban számtalan lehetőség van a probléma orvoslására. Ilyen segítség lehet egyes gyógynövények és fűszerek alkalmazása. Most a Cayenne-bors pozitív hatásairól lesz szó.

A Cayenne-bors használata nem új keletű, hiszen már nagyon régóta készítenek belőle tinktúrát és különböző krémeknek is az alapanyagául szolgál. A Cayenne-tinktúra például javítja a keringést, a krém pedig hatékony lehet arthritisben szenvedő betegek kezelésében. A gyógynövény tehát javítja a keringést és tisztítja a testet. Éppen ezért nagyon hatásos lehet, ha valakinek a Candida albicans nevű gomba elszaporodik a szervezetében.

Hogyan használjuk? A legjobb, ha egy teáskanálnyi citromlével elkever egy kevés Cayenne-borsot és azonnal lenyeli azt. A citromlé és a bors rendszeres fogyasztása is hasznos, hiszen a C-vitaminban gazdag citromlé és maga a Cayenne-bors is egy lendületet ad az immunrendszernek. Azonban míg az egyik természetes gyógymód valakinek beválik, más rosszul is lehet tőle, ezért a Cayenne-bors alkalmazása előtt mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával.

Készíthet egy tisztító italt is ennek a két alapanyagnak a felhasználásával. Nagyon fontos, hogy frissen facsart citromlevet használjon, mivel az üveges citromlében tartósítószer lehet, márpedig a cél az, hogy a szervezetünket megtisztítsuk az efféle anyagoktól. Melegítsen meg egy csésze vizet, adjon hozzá egy csipetnyi Cayenne-borsot és egy evőkanálnyi frissen facsart citromlevet. Mivel a cukor is okozhatja a Candida gomba elszaporodását, így italát semmiképpen se édesítse cukorral, esetleg csak valami olyan édesítési alternatíva jöhet szóba, amelyet jól tolerál a szervezete. Amikor az ital lehűlt, akkor aprókat kortyolgatva fogyassza azt el. Ez az ital a candida legfőbb élőhelyén, vagyis az emésztőrendszerben segít helyreállítani az egyensúlyt.

Akiknek a Candida albicans keseríti meg az életét, mindenképpen váltsanak életmódot, és iktassanak ki az életükből minden olyan tényezőt és táplálékot, amelyek fokozzák a panaszukat. Egy megfelelő étrend és életmód kialakítása segíthet megakadályozni a candida elszaporodását, vagy annak újbóli felbukkanását.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük