fbpx

A candida gomba veszélyei – a teafaolaj, a csillagánizs és az eukaliptusz legyőzheti

Kék tál tele csillagánizzsal.

A candida gomba – mint ahogyan a neve is mutatja – egyfajta gomba, amely fertőzéseket okozhat az egész szervezetben. Sok fajta candida gomba ismert, de az embereket elsősorban a Candida albicans nevű gombafaj veszélyezteti. Amikor az immunrendszer megfelelően működik, akkor nem kell tartanunk a candida gomba elszaporodásától. Ez a gombafaj egyébként jelentős mennyiségben a bélrendszerben és a nyálkahártyán, főleg a hüvely területén található, azaz ezeken a területeken éldegél.

Amennyiben valamilyen ok miatt sérül az immunrendszer, például immungyengeség alakul ki nem megfelelő táplálkozás miatt, akkor bizony előfordulhat, hogy ez a gombafaj elszaporodik, és sok kárt okozhat a szervezetben.

Mindenkinek van valamennyi candida gomba a szervezetében, ezzel nincs is gond. A probléma akkor kezdődik, amikor ez a gombafaj elszaporodik, hiszen nagyon sok egészségügyi problémát okozhat. Az immunrendszer megfelelő működése egyensúlyban tartja a candidaállományt, viszont ha az immunrendszer valami miatt nem működik kielégítően, akkor a candida gomba el is szaporodhat, és ez már okozhat akár súlyos egészségügyi panaszokat is.

A candida gomba elszaporodása megzavarhatja a szervezetben élő hasznos baktériumokat, többek között a bél mikrobiomjára van negatív hatással. A candida gomba elszaporodása lehet az oka a szivárgóbél-szindróma kialakulásának is. A cikkben azt vesszük górcső alá, hogy mi is okozhatja ennek a gombafajnak az elszaporodását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szervezetben vannak úgynevezett jó és rossz baktériumok, ezt az egyensúlyt boríthatják fel például az antibiotikumok. Ez a mikrobiomra káros hatással van, és ez az állapot a candida gomba elszaporodását is eredményezheti, amely fertőzéseket okozhat a szervezetben.

Az alkoholfogyasztás is elősegítheti a candida gomba elszaporodását. Ez ugyanis súlyos egyensúlyhiányt okozhat a szervezetben, ami komoly egészségi problémákat vonhat maga után.

Amennyiben az immunrendszer jól működik, akkor a candida gombát segít kordában tartani. Azonban sok betegség és gyógyszer gyengítheti le az immunrendszert, ami pedig kedvez a gomba elszaporodásának.

A cukorbetegségben szenvedő egyéneknél is nagy probléma a candida gomba elszaporodása. A magas vércukorszint ugyanis befolyásolja az immunrendszert, gátolja az emésztőrendszer normális működését és a húgyutakra is hatással van.

Különböző természetes gyógymódok is léteznek a candida gomba elszaporodásának megelőzésére. Az egyik ilyen a candida-diéta, de egyes gyógynövények is a segítségünkre lehetnek, mint például a csillagánizs, a teafaolaj és az eukaliptusz.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    A csiillagánizst kevesen ismerik. Gulyáslevesbe érdemes egyet-kettőt belefőzni, nagyon jó!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük