fbpx

A D-vitamin és az egészség

Egy asztalon D-vitamin felirat, mellette D-vitamint tartalmazó ételek, sajt, tej, vaj, gomba, tojás, lazac.

Az optimális D-vitamin-szint nagyon fontos, hiszen erre a vitaminra van szükség az egészséges csont- és izomrendszerhez, a jól működő immunrendszerhez, a normál kognitív funkciók fenntartásához, de a mentális egészség megőrzéséhez és az emésztőrendszer kielégítő működéséhez is. Az emberek többsége azonban hiányt szenved a D-vitaminból.

Ez a vitamin legfőképpen napfény hatására termelődik a szervezetünkben, viszont ha keveset tartózkodunk a napon és kiegészítőket sem fogyasztunk, alacsony lehet a szintje.

D-vitaminhoz nem pusztán napfény útján juthatunk, hanem egyes táplálékok elfogyasztása révén is, főként ha rendszeresen eszünk tejet, tejtermékeket, illetve gombát.

Az optimális D-vitamin-szint az immunfunkciókat is támogatja. Ezt bizonyítja az is, hogyha elegendő D-vitamin van a szervezetünkben, kisebb lesz az esély a légúti fertőzések kialakulására. Igaz ez az influenzára, de bármely vírusfertőzésre is. De a bőrünknek, a hajunknak és körmünknek is nélkülözhetetlen ez a vitamin.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Számos kutatás támasztja alá, hogy az olyan autoimmun betegségben szenvedő betegeknél, mint az alopecia, gyakran túl kevés a szervezetükben a D-vitamin.

Más autoimmun betegségekre is érvényes ez a megállapítás, például a krónikus pajzsmirigybetegségekre is. Érdekes megfigyelés, hogy a már kialakult betegségek tünetei is jelentősen csökkennek, amennyiben az érintettek D-vitamin-kiegészítést kezdenek el szedni.

A D-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a szerotonintermelésben, illetve fenntartja a szerotoninnak, azaz a jóléthez, a jó hangulathoz kapcsolódó neurotranszmitter szintjét az agyban.

Egy kutatás során azt állapították meg, hogy az alacsony D-vitaminszint a lisztérzékenység kialakulásának is oka lehet. Akik ebben a betegségeben szenvednek, gyakran tapasztalnak bélkárosodást, ami viszont jelentősen csökkenti vagy megakadályozza a tápanyagok felszívódását. A lisztérzékenység még a zsíremésztést is gátolja, ez pedig további gondokat jelent, hiszen a D-vitamin zsírban oldódó vitamin.

Vannak olyan betegségek, amelyek a D-vitamin-hiány fokozott kockázatát rejtik magukban, ilyen például a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás.

A D-vitamin tehát rendkívül fontos szerepet tölt be, ezért törekednünk kell arra, hogy elegendő mennyiségben legyen jelen a szervezetünkben. Fokozhatjuk vele a bélrendszerünk egészségét, ez azért is lényeges, mivel az immunrendszerünk 80 százaléka a bélrendszerben található.

1 hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük