fbpx

A melegítő, erősítő és csontstabilizáló napvitamin

D-vitamint tartanak két ujj között, a háttérben szikrázó napsütés.

A D-vitamin egy fantasztikus vitamin! A kalciummal és a K-vitaminnal együtt erősen és stabilan tartja csontjainkat és fogainkat, nyáron pedig véd a napallergiától. Ha a D-vitamin hiányzik, a kalcium nem tud felszívódni a belekben, ami ennek következtében az összes olyan problémához vezethet, melyek egy kalciumhiánnyal járnak együtt.

Nem csak a hosszú távú csont- és fogproblémák tartoznak ide, hanem az izomzat panaszai is – kezdve az érizomzattal, ami keringési zavarokhoz, szédülés érzéséhez és tartós fejfájáshoz vezethet, a nyakfájdalmakon, hájfájáson át a szívgyengeségig, ha a szívizom érintett. Akár gyomorégés is felléphet egy D-vitamin-hiány következtében, mégpedig akkor, ha az emésztőrendszer simaizomzata szenved kalciumhiányban, és ettől nem működik megfelelően. Ezen kívül a D-vitamin-hiányt még sok más egészségügyi problémával is összefüggésbe hozzák, olyan autoimmun betegségekkel is, mint a szklerózis multiplex.

Szerencsére a szervezetünk önállóan termeli a D-vitamint – a napsugárzás segítségével a bőrben. Ezt azonban csak akkor teszi, ha a bőr rendszeres időközönként valóban napfényhez jut. Mivel azonban az ipari nemzetekben sokan a napos órák nagy részét nem a szabad ég alatt töltik, hanem az irodában, az egyetemen, az iskolában, a műhelyben stb., emberek milliói szenvednek jelentős D-vitamin-hiányban. Még rosszabb a helyzet télen, főleg a mérsékelt égövben. Ott a nap a fényszegény hónapokban – még ha süt is – nem éri el azt az erőt, hogy a bőrünket D-vitamin-termelésre serkentse.

Télen tehát a nyári D-vitamin tartalékainkból kell élnünk, és remélni, hogy ez elég lesz. Mivel a szervezetünk D-vitamin-tároló kapacitásai a szokásos hosszú téllel teljesen túlterheltek, és a D-vitamin-készleteink többnyire már 3-4 hónap után kimerülnek, a tél D-vitamin étrend-kiegészítő nélkül az ipari nemzetek modern lakója számára nehezen elképzelhető. Ha még nyáron sem vagyunk kint sokat, étrend-kiegészítő nélkül valósággal kritikus lenne a helyzet. A táplálékon keresztül a ma elterjedt D-vitamin-hiány ugyanis sajnos aligha ellensúlyozható. Akkor a halmájat kellene a kedvenc ételünkké tenni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A D-vitamin tehát egyike azoknak az étrend-kiegészítőknek, amelyeket kapszula vagy cseppek formájában sürgősen szednünk kell – legalábbis télen. Ha ezen kívül úgy érezzük, a táplálékunk túl kevés kalciumot tartalmaz, akkor vagy a táplálkozásunkat optimáljuk ennek megfelelően, vagy a kalciumot holisztikus étrend-kiegészítő formájában (pl. Sango tengeri korall) vegyük magunkhoz. Ebben az esetben a D-vitamin mellett elegendő kalciumhoz jutunk, ami gond nélkül fel is tud szívódni, hogy a szervezetben elláthassa sokrétű feladatait.

Gondoljunk azonban a K-vitamin, a D-vitamin és a kalcium kombinált hatására is. Ha ugyanis hiányzik a K-vitamin, akkor a magas D-vitamin-szint ellenére csontprobléma léphet fel. Csak a K-vitamin, a D-vitamin és a kalcium megfelelő kombinációja biztosítja a kívánt teljes körű védelmet.

A K-vitamin főleg a zöld leveles zöldségekben (spenót, mángold, saláták stb.), a fűszernövényekben (petrezselyem, metélőhagyma stb.), a káposztafélékben (kelbimbó, zöld káposzta, brokkoli stb.), valamint a tojásban, a csicseriborsóban és a pisztáciában fordul elő. Ha ezekből az élelmiszerekből keveset fogyasztunk, válasszunk D-vitamint és K-vitamint egyaránt tartalmazó kombinált készítményt, és szedjük együtt a Sango tengeri korallal.

1 hozzászólás

  1. Pingback: Éljünk egészségesebben, akadályozzuk meg a D-vitamin-hiányt! | Gyógyszer Nélkül

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük