fbpx

A depresszió enyhítése orbáncfűvel

Kültéri faasztalon eldöntött fémvödörben egy csokor orbáncfű, mellette fehér mozsár és egy üvegben orbáncfűkivonat.

Az orbáncfű aranysárga virágait már a középkorban is ismerték, és ki is használták az egészségre gyakorolt hatásait és előnyeit. Már a középkor embere is rájött arra, ha orbáncfüvet használ rendszeresen, akkor nem kell hangulatingadozással számolnia. Ennek a gyógynövénynek azonban sokkal több szerepe lehet az egészség megőrzésében, hiszen nem csak a depressziós tünetek enyhítésében lehet a segítségünkre.

Az orbáncfűvel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy fokozza a hangulatot és enyhíti az enyhe vagy a középsúlyos depressziós tüneteket. A gyógynövény ugyanis olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek növelik az agyban a kiemelkedő hangulatfokozó hatású szerotonin szintjét. A depresszió kialakulásában ugyanis gyakran az alacsony szerotoninszint vagy más neurotranszmitter alacsony szintje tehető felelőssé.

Az orbáncfüvet azért is szeretik sokan alkalmazni a depresszió tüneteinek leküzdése érdekében, mert jelentősen kevesebb mellékhatással rendelkezik, mint egyes vényköteles depresszió elleni gyógyszerek.

A gyógynövényt nagyon sok minden másra is használhatjuk. Az orbáncfű csökkenti a szorongást és a menopauza kellemetlen tüneteit, segíthet a dohányzásról való leszokásban és segítségünkre lehet a PMS, azaz a premenstruációs szindróma tüneteinek csökkentésében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kutatások azt mutatják, hogy az orbáncfű előnyös lehet a rövidtávú memória növelésében, de csak akkor, ha mértékkel és kúraszerűen fogyasztjuk. Nagyobb mennyiségben alkalmazva ugyanis éppen ellenkező hatást érhetünk el.

A kutatások eredményei azt mutatják, hogy az orbáncfű eredményesen csökkenti a migrénes tüneteket, de annak gyakoriságát nem, azaz nincs ráhatása, hogy a migrén mikor és miért jelentkezik.

A kutatások szerint az orbáncfüvet is tartalmazó kenőcsök nagyon hasznosak és előnyösek lehetnek a pikkelysömör súlyos tüneteinek csökkentésében.

A gyógynövény sok más betegség esetén is hasznosnak bizonyult a kutatások során. Csökkentette a szorongást és hatékonynak bizonyult a krónikus fáradtság tüneteinek csökkentésében. A gyógynövénynek az isiászban szenvedők is örülhetnek, mivel jelentősen képes a fájdalom enyhítésére.

Az orbáncfű nagyon hatékony egyes bőrbetegség kezelésében és a vizsgálatok szerint a gyomorfájdalmat is eredményesen képes megszüntetni.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Ha jól emlékszem, az orbáncfű fogyasztása után nem jó napozni, csúnyább leégés lehet belőle.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük