fbpx

A gluténérzékenység néhány tünete

Lekonyuló szájú arc egy kenyérszeletre lyuggatva.

Manapság sok esetben hallhatjuk, hogy mennyi ember szenved gluténintoleranciában. Természetesen ezt minden esetben ki kell vizsgáltatni, mivel igen komoly panaszokkal is járhat. Viszont manapság olyan emberek is gluténmentes táplálékokat vesznek magukhoz, akik valójában nem is érzékenyek a gluténre. Szakemberek szerint azonban ezzel sokkal többet ártunk, mint amennyit használunk.

A gluténérzékenység egy autoimmun betegség, amely során a glutén végérvényesen károsíthatja a vékonybelet. A gluténérzékeny személyek nem tudják megemészteni a gabonatermékekben található gluténfehérjét. Ahhoz, hogy valakinél bebizonyosodjon a betegség, mindenképpen tesztek elvégzésére van szükség. Önmagát senki se diagnosztizálja ezzel a betegséggel, ez mindenképpen szakorvos feladata.

A gluténérzékenység egyik legszembetűnő tünete a puffadás a gluténtartalmú ételek elfogyasztását követően. Az olyan krónikus bélbetegség, mint az IBS is okozhat haspuffadást, de a puffadás az egyik legkifejezettebb jele annak, ha valaki gluténérzékenységben szenved.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A glutént tartalmazó ételek elfogyasztását követően jelenik meg a kifejezett hasi fájdalom. Mielőtt kivizsgálásra kerülne a sor, mindig jegyezze fel, hogy milyen ételek és italok elfogyasztását követően jelentkezik a has fájdalma, ugyanis ez is támpontot ad az orvosnak a kezelés meghatározásában.

A gluténre érzékeny személyek nemcsak a hasukban érezhetnek diszkomfortérzést, hanem úgynevezett agyi köd is jelentkezhet náluk, ami hatással lehet a memóriájukra. A gluténintolerancia ugyanis gyakran okoz feledékenységet.

A gluténérzékeny emberek gyakran érzik magukat fáradtnak, enerváltnak és kimerültnek. A glutén megemésztése ugyanis nagyon sok energiát elvesz tőlük. Ez a betegség azt is magával hozhatja, hogy a beteg sokféle élelmiszert von meg magától, félve a tünetek kialakulásától, így azonban tápanyaghiányban fog szenvedni, és még komoly vérszegénység is kialakulhat nála.

A gluténérzékenységben szenvedő emberek gyakran tapasztalnak hasmenést. A laza széklet is jelezheti a bélrendellenességet, amelyet mindenképpen ki kell vizsgáltatni, hogy az orvos feltárja az okokat, így a terápia is minél hamarabb elkezdődhet.

Azok az emberek, akik nem tudják megemészteni a glutént, gyakran szenvednek migrénes fejfájásban, de a depresszió is fokozottabban jelentkezhet náluk, hiszen a betegség életminőségük romlását idézheti elő.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük