fbpx

A gránátalmalé csökkenti a vérnyomást

Cikkekre vágott gránátalma és a belőle készült ivólé.

Egy tudományos vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a gránátalmalé képes csökkenteni a vérnyomást. A gránátalmalé ivása azonban más okokból is megéri, ugyanis tele van értékes anyagokkal, amelyek más egészségügyi problémák esetén is hasznosak lehetnek. A gránátalma leve tehát egy ajánlatos természetes étrend-kiegészítő, amelyből naponta 1-2 pohárkával megihatunk.

Gránátalmalé magas vérnyomásra

A magas vérnyomás a túlsúllyal, a cukorbetegséggel és a magas koleszterinértékekkel együtt az úgynevezett metabolikus szindróma négy panaszához tartozik. Napjainkban majdnem mindenki szenved egy bizonyos életkortól a négy nevezett probléma legalább egyikében. Gyakran nem ismertek az okok, így a magas vérnyomásnál sem. Egyszer csak a háziorvos magas vérnyomást mér, és felírja a megfelelő gyógyszert. Az okok feltárása fel sem merül. A magas vérnyomás elleni gyógyszerek azonban nemritkán rögtön a következő egészségi problémához vezetnek. Ezért jó ötlet először a természetes módszereknek esélyt adni a vérnyomáscsökkentésre. Ezek közé tartozik a gránátalmalé, és minden bizonnyal nagyobb élvezetet nyújt, mint egy kockázatos tabletta lenyelése.

Napi 330 ml gránátalmalé

Anthony Lynn kutatócsoportja tudni akarta, milyen hatással van a gránátalmalé a szív egészségére. A cél érdekében végeztek egy placebokontrollos vizsgálatot 51 egészséges 30-50 év közötti férfi és nő részvételével. A kísérleti alanyok 4 héten át minden nap 330 ml gránátalmalevet vagy egy folyékony placebót kaptak inni. A vizsgálat kezdetén és végén a tudósok ellenőrizték a résztvevők pulzusszámát és vérnyomását. Ezen felül vizsgálták a vér antioxidatív potenciálját, vagyis hogy a vér mennyire védett a szabad gyökök ellen. A pulzusfrekvenciára és a szabad gyökök elleni védettségre a kísérlet keretében a gránátalmalé meglepő módon semmilyen befolyással nem volt. A vérnyomást azonban csökkentette a résztvevőknél – éspedig szignifikánsan. Ráadásul a gránátalmalének még sok más pozitív hatása is van az egészségre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Gránátalmalé más betegségek ellen

A gránátalmalé csökkenti azoknak az enzimeknek az aktivitását, amelyeket többek között a szarkoidózissal hoznak összefüggésbe. Ez az autoimmun betegség göbös szöveti elváltozásokkal járó gyulladásokat válthat ki az egész szervezetben. Leggyakrabban a tüdő érintett, de a betegség a májat, a szemet, vagy akár a szívet is megtámadhatja. Utóbbi esetben veszélyes szívritmuszavarokat is kiválthat.

Egy másik tanulmány eredményei szerint feltételezhető, hogy a gránátalmalé képes megelőzni a cukorbetegséget. A gránátalmalé ugyanis csökkentette az inzulinrezisztenciát, a cukorbetegség egyik rizikófaktorát.

A gránátalmalé további súlyos betegségeket is segíthet legyőzni, pl. daganat és ízületi gyulladás. Gyulladásgátló és antioxidatív hatású szekunder növényi anyagai révén szinte mindenféle krónikus gyulladásos betegségnél segít. A zöld teával összevetve háromszor erősebb a rákellenes hatása.

  1. Jobb zöldségeseknél kapható, ma pl. a Lidlben sikerült akciósan vásárolnunk gránátalmát.

   1. A Lidlben gránátalmalevet vagy csak a gyümölcsöt lehet kapni? Ha igen milyen kiszerelésben és hogyan kell fogyasztani.
    Milyen az ár kategória?

  2. Glovotzné Kriaszter Annamária

   Sajnos én is jártam a férjemmel,hogy az első magas vérnyomás mérés után jött a gyógyszer.
   Ezért szeretném tudni,hogy hol és mennyiért lehet kapni.

 1. Elegendő ha kimagozom és azt fogyasztom vagy helyettesíthető a dobozos gyümölcslével is?

 2. Én is a Lidl boltban vettem akciósan, és már 2 db gránátalmát megettem,1/2 db naponta.
  Nem tudtam, hogy magas vérnyomásra jó,
  úgyhogy akkor fogyasztom ezután is, mert a vérnyomásom magas, igaz szedek rá gyógyszert és már 1 hónapja iszom a gyógyteát is.
  Remélem ezután, hogy rendbe jön a makacs magas vérnyomásom!

 3. A Lidl-ben olcsóbb, mint a piacokon, és ráadásul jobb minőségü is. Én a párommal naponta 1-1 db-ot megeszünk – maggal együtt – finom, édes izü gyümölcs, a jótékony hatásáról nem is beszélve, a pici fekete magjai mint egy sikálókefe a bélbolyhokon….Csak a pucolása kicsit körülményes, de mint mindenhez, ehhez is türelem kell. Mindenkinek csak javasolni tudom.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük