fbpx

A hőhullámok okai

Idősebb nő fehér ujjatlan felsőben szürke fotelben ülve behunyt szemmel legyezi magát piros legyezővel.

Sokan amikor meghallják azt a szót, hogy hőhullám, akkor szinte rögtön a menopauzára asszociálnak. Pedig nem csak a változókor lehet az oka e kellemetlen tünet létrejöttének. Mutatjuk is, milyen tényezők játszanak szerepet a hőhullámok kialakulásában.

Az egyik ok tehát nem más, mint a menopauza. Mi is történik valójában? A nőknél az ösztrogénszint csökkenése váltja ki a hőhullámokat, a férfiaknál pedig a tesztoszteron megfogyatkozása áll a hőhullámok megjelenésének hátterében.

A pajzsmirigy-túlműködés is szerepet játszhat a hőhullámok kialakulásában, ami azt jelenti, hogy a pajzsmirigy túl sok hormont termel.

Amikor valaki keményen edz, akkor megemelkedik a testhőmérséklete. Ilyenkor a sejtek sok energiát fogyasztanak, ami extra hő termelésével jár együtt. Ebben az esetben azonban az izzadás segít a testhőmérséklet csökkentésében. Ezért is nagyon lényeges, hogy elegendő vizet igyunk, amikor sportolunk, edzünk.

Amikor valaki anafilaxiás sokkot szenved el, akkor is kialakulhat hőhullám. Ez általában valamilyen allergiás reakció következménye. Az allergiás reakciónak más tünetei is lehetnek, mint például gyomorfájdalom, légzési nehézségek, vagy éppen csalánkiütés.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A vegetatív idegrendszerre nagyon sok feladat hárul. Feladatai közé tartozik többek között a megfelelő légzés, pulzusszám, vérnyomás, testhőmérséklet és izzadás fenntartása és kialakítása. Azonban a vegetatív idegrendszert érhetik olyan sérülések, amelyeknek egyik vezető tünete a hőhullám is lehet. Ilyen betegségek például a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex, az idegkárosodás vagy az epilepszia.

A migrén és a clusterfejfájás szintén a vegetatív idegrendszer számlájára írható. Ilyenkor az agy nem tudja megfelelően feldolgozni az idegekből származó üzeneteket, és hőhullámokkal, illetve fejfájással reagál.

Sok gyógyszer is oka lehet a hőhullámok kialakulásának. Ebbe a csoportba tartoznak a kalciumcsatorna-blokkolók, de a nagy dózisú szteroidok is megzavarhatják a hormonok működését, ami szintén előidézhet hőhullámokat.

Egyes táplálékok és adalékanyagok is hozzájárulhatnak a hőhullámok létrejöttéhez. A pirospaprikában például van egy kapszaicin nevű vegyület, amely megzavarja az idegrendszer működését. A húsokban és a szalámikban található szulfitok és nátrium-nitrát is oka lehet a kipirulásnak, a hőhullámok megjelenésének.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük