Parlagi macskatalp (Antennaria dioica) érdekes virágai.

Sok olyan gyógynövény éldegél hazánkban, amelyről lehet, hogy még soha nem is hallottunk. Az egyik ilyen lehet a parlagi macskatalp.

A parlagi macskatalp (Antennaria dioica) a külseje alapján kapta ezt az elnevezést, hiszen valóban úgy fest, mint egy cicának a talpa. A növénynek kétlaki egyedei léteznek. A nőivarúak fészekpikkelyei rózsaszínűek, míg a hímivarúaké fehérek. Ezzel a különleges gyógyító növénnyel nemcsak Ázsiában, hanem egész Európában is találkozhatunk legfőképpen legelőkön és erdei fenyvesekben. Alapfaja vadvirágként egész Európában elterjedt.

Ez a növény csak nagyon kevés gondozást igényel. Alacsony vízigénnyel rendelkezik, kivéve a nagyon száraz időszakban, de elmondható erről a növényről, hogy egy átlagos csapadékos időben nincs szüksége külön öntözésre.

A parlagi macskatalp a lazább, homokosabb talajt kedveli, de a sziklakerti ágyásokban is jól érzi magát és jól is mutat a kövek között. Mivel elsősorban sziklakerti növény, így nagyon fényigényes, tehát napos területre ültessük, ha a kiskertünket ezzel a növénnyel szeretnénk kicsit feldobni. Mivel a természetben is előfordul, így sok mindent kibír, vagyis nem igazán vannak kártevői és betegségei. Ez a növény nagyon hamar terjed, így ha csak néhány tövet is ültetünk belőle a kertben, néhány év múlva számíthatunk rá, hogy egyre nagyobb teret fog a kiskertünkben elhódítani.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A legtöbb hatóanyag a gyógynövény fészekvirágzatában található. A növény legfőképpen májusban és júniusban virágzik. Magvetéssel vagy tőosztással lehet szaporítani. Bíborszínű virága üde színfoltja lehet a kertünknek, és mellette szól, hogy csak nagyon kevés gondozást igényel.

A népgyógyászat szerint a gyógynövényből készült tea javasolható epe- és májbántalmakra, de hasmenés esetén is lehet alkalmazni. Emellett meghűlés esetén is lehet belőle kortyolgatni, hiszen csillapítja a fájdalmat és meggyorsítja a betegség lefolyását.

A gyógynövény flavonoidokat, csersavakat és keserűanyagokat tartalmaz. A virágokat színfokozóként is használják, így gyakran belekeverik egyes teakeverékekbe is.

A gyógynövényben lévő anyagok nagymértékben csillapítják a tüdőben és a hörgőkben köhögéskor jelentkező fájdalmat. A gyógynövényből készült tea serkenti az anyagcserét, ezért reumatikus panaszokra is alkalmazhatjuk.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*