fbpx

A lábunk sok titkot árul el az egészségünkről

Egy medencében rózsaszirmok, egy lány belelép a vízbe.

A testünk minden része mesél nekünk az egészségi állapotunkról, nincs ez másként a lábunkkal sem. Alsó végtagjaink létfontosságú adatokat közölnek arról, ha cukorbetegek vagyunk, ha szív- és érrendszeri problémákkal küzdünk, illetve azt is „közlik”, ha valamilyen tápanyagból, vitaminból vagy ásványi anyagból hiányt szenvedünk. Ezért jól tesszük, ha odafigyelünk arra, hogy mit is üzennek nekünk a lábaink.

Csontjaink mintegy negyede az alsó végtagjainkban található, de számos ideg, izom és ér is funkcionál ezen a területen, melyek kapcsolatban állnak a gerincünkkel, a szívünkkel és az agyunkkal egyaránt.

A szív- és érrendszeri betegség egyik jele, ha a lábujjaink és a körmeink lilává válnak. De az is velejárója ennek a betegségnek, ha a lábunkon egész egyszerűen kihullik a szőr.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha az alsó végtagjainkon gyakran száraz a bőrünk annak ellenére, hogy rendszeresen ápoljuk és különféle krémekkel tápláljuk, akkor gyanakodhatunk valamilyen pajzsmirigy-betegségre, mivel a bőrszárazság az egyik tipikus tünete ennek a megbetegedésnek.

Amennyiben a lábunk gyakran begörcsöl, valamilyen tápanyaghiány állhat fenn. Lehetséges, hogy kevés kalcium, kálium vagy magnézium van a szervezetünkben, de a nem megfelelő vérkeringés is oka lehet a lábgörcsök kialakulásának.

Amennyiben a körömben vagy alatta vékony vöröses, barnás csíkok jelennek meg – amit szálkabevérzéseknek hívunk – szívfertőzésre gyanakodhatunk.

A láb és a lábujjak fájdalmának hátterében sok minden állhat. Az egyik ilyen ok a fájdalmas köszvény lehet, ami akkor alakul ki, ha túl magas a húgysavszint a szervezetben.

A körömgomba egyik jele, ha a körmök megvastagodnak és elszíneződnek, illetve ha töredezetté és morzsalékossá válnak. Ezt mindenképpen kezeltetni szükséges.

A perifériás neuropátia egyik jellegzetes tünete, ha a végtagok és a lábujjak gyakran zsibbadnak – ez főleg cukorbetegség esetén alakul ki.

Az is valamilyen problémát jelez, ha a lábak merevekké válnak és csak nehezen megy a járás. Ilyenkor ízületi gyulladás vagy érelmeszesedés is állhat a háttérben, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

  1. Baranyai Lászlóné

    Ez sok helyről haljúk de én szólok az orvosnak pl. nincs szőr lassan sehol el kűld hogy hipohender vagyok vérképnél 10 * után is nincs semmi bajom ilyenkór mit a tehet az ember

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.